Turcii, mai catolici decât Papa…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Nu rareori se întâmplă ca ţări defavorizate, precum România, sau state care pur şi simplu nu se află sub umbrela de csimpatie protectoare a „democraţiei de paradă” să apară în filme documentare mai mult sau mai puţin trucate. Majoritatea documentarelor dor tocmai pentru că deţin cel puţin un miez de adevăr. În loc să îndrepte însă partea de adevăr dureroasă, autorităţile afectate fac declaraţii belicoase; desigur, în ţara lor.

„România, ţara copiilor handicapaţi”, a fost o etichetă la îndemână multă vreme! Exemple de rău tratament erau slavă Domnului, dar, nu-i aşa, „Să nu generalizăm!”. Iată că acum turcii, puşi într-o astfel de postură, ataca pe autoarea unui documentar (exagerat, adevărat, parţial mincinos? – nu ştim) chiar cu armele celei care, în numele drepturilor omului, deschisese „cruciada” cu pricina în 2008, când a filmat cu camera ascunsă într-un orfelinat turc. Autoarea producţiei nu este fitecine, ci Sarah Ferguson, fosta soţie a prinţului Andrew, ducesă de York.

Astfel, autoarea este chemată în justiţie tocmai pentru că, dând la tv imaginile unor copii handicapaţi dintr-un orfelinat de stat, le-a încălcat… alt drept – acela de a se proteja tocmai imaginea lor fizică. Cea care s-a lăsat mereu surprinsă de paparazzi, ultima dată după despărţirea de prinţul Andrew, cu… topless-ul gol, nu s-a sinchisit, se vede, să pună şi un petec electronic pe feţişoarele copiilor a căror soartă voia să o apere.

Dincolo de scandalurile urâte, ultimul vizând primirea unei şpăgi de 500.000 lire sterline pentru a permite accesul la contracte mănoase, chipurile prin mijlocirea fostului său soţ princiar,  „Fergie” a dedicat multe dintre câştigurile ei activităţilor de binefacere. Chiar şi pentru ajutorarea copiilor, fundaţia sa „Children in Crisis” oferind ajutor anual pentru creşterea a peste 250.000 de copii din zece ţări! Şi iată că tocmai binefăcătoarea copiilor a fost inclupată, chiar joia aceasta, de către Parchetul din Ankara, pentru documentarul cu pricina, propunându-i-se nu despăgubiri, ci o pedeapsă cu închisoarea de până la  22 de ani!

Presa britanică observă, desigur, cu maliţiozitate, că între Turcia şi Marea Britanică există acord de extrădare… Apăraţi de Parchetul turc: cinci minori dintr-un orfelinat  de la periferia Istanbulului. Iată cum naţionalismul, amorul propriu   atacat al unei ţări acuzate din când în când de încălcarea drepturilor kurzilor, periclitează tocmai faţa luminoasă a ducesei scăpată altfel binişor din giganticul scandalul cu mita, ceva obişnuit într-o ţară democratică sută la sută…

Citit 7583 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.