Casa în care a copilărit George Enescu, propusă pentru a deveni monument istoric

Casa în care a copilărit George Enescu, propusă pentru a deveni monument istoric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Botoşani a finalizat şi înaintat Ministerului Culturii dosarul privind includerea pe lista obiectivelor din patrimonial cultural naţional a casei din comuna Mihăileni în care a copilărit şi şi-a petrecut vacanţele de vară marele muzician George Enescu.

Potrivit şefului DJCPC, Dănuţ Huţu, documentaţia urmează a fi analizată, în regim de urgenţă, de comisia de specialitate a Ministerului Culturii, care se va întruni în şedinţă în luna aprilie.

"Şansele ca acest dosar să fie aprobat sunt mari. Nu este vorba de o valoare arhitecturală a clădirii, ci de valoarea memorialistică a acesteia", a afirmat Huţu.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

Casa, care se află în proprietatea a două persoane fizice, se află într-o avansată stare de degradare.

Citit 783 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 13:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.