Companiile de stat, obligate să se împrumute pentru a face investiţii

Companiile de stat, obligate să se împrumute pentru a face investiţii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Forţate de guvern să verse banii din rezerve în buget, companiile de stat sunt nevoite să se împrumute pentru a face investiţii. Creditele înseamnă însă îndatorare şi cheltuieli mai mari care, în final, ajung să fie plătite de consumatori.

Companiile care au ca acţionar majoritar statul au fost obligate să mai facă o alocare de dividende în acest an, după o primă rundă în primăvară. Atunci s-a distribuit 90 la sută din profit şi chiar mai mult de atât. Acum companiile au dat din rezervele constituite în mulţi ani, unele ajungând chiar la epuizarea completă a resurselor financiare.

Investiţii doar cu credit

Una dintre companiile care au dat noi dividende este Transelectrica. Compania a trimis către bugetul statului 171 de milioane de lei şi acum nu a mai rămas cu nimic pentru investiţii. Un document către acţionari arată că transportul naţional de electricitate are nevoie de credite, ceea ce înseamnă că investiţiile asumate, inclusiv impuse de Guvern şi de angajamentele europene, nu pot fi acoperite.

"Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni. Nu a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau, pentru că vrem să începem nişte proiecte foarte mari. Cu toate companiile s-a vorbit, acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că erau necesari", a declarat premierul Mihai Tudose.

Posibile creşteri de preţuri

Nuclearelectrica, o altă companie care a fost nevoită să accepte plata de dividende suplimentare, arată, într-o notă către acţionari, că aproape rămâne fără rezerve. Banii distribuiţi către acţionari, 110 milioane de lei, din care statul ia 90 de milioane, reprezentau 85 la sută din banii puşi deoparte pentru investiţii. Rămasă cu aproape 20 de milioane de lei, Nuclearelectrica a anunţat că nu mai are, în acest moment, banii necesari pentru modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă, reabilitare care costă aproximativ 1,5 miliarde de euro.

 

Citit 1077 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.