A scăzut numărul gălăţenilor donatori de sânge. Ce beneficii aveţi atunci când donaţi

A scăzut numărul gălăţenilor donatori de sânge. Ce beneficii aveţi atunci când donaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Numărul gălăţenilor care vin să doneze sânge, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi, a cunoscut o scădere simţitoare, în ultimele trei luni. Astfel, s-a ajuns ca media zilnică să fie de doar 50 de donatori, o scădere cu 25-30 de persoane, în condiţiile în care în spitale este o criză aproape permanentă de sânge.

În aceste condiţii, conducerea CRTS Galaţi face apel către gălăţeni să vină să doneze sânge. "Sângele donat ajunge nu doar în spitalele din judeţul Galaţi, ci şi în spitalele unde sunt internaţi pacienţi gălăţeni. Centrul nu prea a dus lipsă de donatori, până acum, însă, cam de două-trei luni, am început să ne confruntăm cu probleme. Erau persoane care donau frecvent şi veneau atunci când le chemam. Acum, unii dintre ei ne-au răspuns că ar veni cu mare plăcere, dar că sunt plecaţi din ţară", a explicat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Condiţii pentru a deveni donator

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii, care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă cel puţin de 60 de kg, dar bineînţeles că greutatea se corelează şi cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 ml (plus/minus 10 ml) de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Cum te ajuţi atunci când donezi sânge

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei.

În plus, pentru persoanele sănătoase, donarea de sânge este benefică. Există studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă a donatorilor de sânge faţă de cei care nu donează. Nu există riscul de infectare pentru donatorii de sânge, materialele folosite fiind sterile şi de unică utilizare.

Citit 9900 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2017 11:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.