Acasă în Împărăţia apelor (II). Şi mare şi deltă dintr-un foc: Sulina

Acasă în Împărăţia apelor (II). Şi mare şi deltă dintr-un foc: Sulina
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mare și deltă dintr-un singur foc: Sulina (I)

*

În secolul al XIX-lea, oraşul Sulina era considerat unul dintre cele mai cosmopolite din lume. Desemnat primul port liber din România și sediul Comisiei Europene a Dunării, Sulina devenise o poartă între Europa și Orient. Sulina era un oraș înfloritor, bazat pe comerț și navigație, în care conviețuiau români, greci, turci, francezi, austro-ungari, nemți, armeni, polonezi.

Din păcate, toate acestea s-au pierdut în negura timpului și doar poveștile spuse de localnici mai leagă localitatea de astăzi de succesul din trecut. Însă, poate, tocmai acest aer prăfuit, de colţ uitat de lume reprezintă un farmec aparte pentru Sulina de azi.

Plaja - o oază de linişte

Sulina este o alternativă bună a litoralului nostru. Plaja Sulina face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și încă își mai păstrează aspectul sălbatic. Omul a intervenit foarte puțin, există o singură bucată amenajată cu șezlonguri. Plaja este lungă, lată, curată, cu nisip fin și intrare foarte lină în apă. Este o plajă liniștită, fără vânzători ambulanți care să te asalteze la șezlong. Fără muzică ce urlă la toate terasele. Găsiţi, desigur, amenajate şi câteva baruri, unde puteţi cumpăra cafea, răcoritoare, înghețată. Dar toate au muzica în surdină. Unul dintre ele organizează focuri de tabără rustice şi petreceri pe plajă noaptea.

Singurul neajuns este faptul că drumul din oraş până la plajă este destul de lung. Dar există taxiuri care fac curse regulate.

Ce mai puteţi vizita

Cimitirul din Sulina ascunde povești cu prințese, marinari, pirați și tineri îndrăgostiți care sfârșesc tragic. Pietrele funerare sunt o adevărată lecţie de istorie, iar epitafurile spun poveştile celor care şi-au găsit sfârşitul aici.

În Sulina, există două faruri, farul vechi de care vă puteți apropia pe apă și farul nou, situat în oraș. Acesta din urmă a fost transformat în muzeu în 2003, dar este închis pentru renovare până în 2022.

Faleza are un aer romantic, este altfel decât la Galaţi, şi abundă în terase şi restaurante liniştite, unde se mănâncă destul de bine. Cu toate acestea, la fel ca şi pe plajă, muzica nu deranjează, nu urlă în difuzoare, nu strică atmosfera romantică a falezei. Am găsit chiar şi un restaurant unde se asculta muzică folk de calitate.

Cei care iubesc să meargă pe bicicletă pot găsi, tot pe faleză, mai multe centre de închiriat vehicule pe două roţi. Chiar e de dorit să petreceţi o după-amiază cu bicicleta, să vă pierdeţi pe străduţe, pentru a admira case tradiţionale.

Sulina se mândrește cu scriitorul Jean Bart, pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez. Acesta a îndeplinit diferite funcții în administrația navală și portuară, dar este renumit pentru realizările sale literare.

Romanul "Europolis" i-a încoronat opera, acesta surprinzând cel mai bine viața într-un oraș portuar, în cazul de față, Sulina. Din păcate, Casa Memorială Jean Bart a fost convertită în pensiune și astfel s-a pierdut urma șederii faimosului scriitor.

Citit 5547 ori Ultima modificare Vineri, 03 Septembrie 2021 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.