Galaţiul, colindat şi urat după tradiţii străvechi
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Galaţiul, colindat şi urat după tradiţii străvechi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălăţenii sunt invitaţi să se bucure de atmosfera sărbătorilor care se apropie participând la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile”, care se va desfăşura în zilele de 21-22 decembrie, eveniment de tradiţii româneşti nealterate de trecerea timpului.

Ajuns la cea de-a XXIX-a ediție, festivalul organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos" reunește ansambluri folclorice din țară (Botoșani, Maramureș, Neamț, Vaslui, Bacău) și din județul Galați și își propune să aducă în fața gălățenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă, cu Pluguşor, cu măşti, urşi şi capre, cu snoave, urături și colinde de altădată.

Partenerul Consiliului Judeţean Galaţi şi al Centrului Cultural “Dunărea de Jos” în organizarea Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou “Tudor Pamfile” este, ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Evenimentul va debuta pe 21 decembrie, la ora 17,00, cu un spectacol de tradiții și obiceiuri de iarnă, susținut de grupuri folclorice și ansambluri din țară, găzduit de Teatrul Dramatic "Fani Tradini”. Intrarea va fi liberă.

Dumnică, 22 decembrie, de la ora 12,00, festivalul va continua pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde va avea loc colindarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a oficialităților, dar și a gălățenilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Evenimentul este aşteptat, anual, de gălăţenii dornici să se bucure de tradiţiile şi obiceiurile deja dispărute din comunităţile oraşului. Noroc cu ansamblurile constituite în comunele din mai toate judeţele, în care activează membrii care au vârste diferite, de la copii până la bătrâni, astfel fiind asigurată păstrarea patrimoniului folcloric cultural nealterat de trecerea vremurilor, lucru care nu poate decât să ne bucure.

Citit 8103 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2019 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.