Vieţile impresionante ale unor femei celebre. Eveniment inedit de 8 Martie

Vieţile impresionante ale unor femei celebre. Eveniment inedit de 8 Martie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi marchează într-un mod inedit 8 Martie, prin vernisajul expoziției "Eroinele", o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor.

Aceasta reunește portrete ilustrate ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante. După ce a fost prezentată la București, expoziția ajunge la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, de pe 8 martie 2021, începând cu ora 18,00.

Multă lume este deja familiarizată cu faptul că, până nu demult, femeile au fost excluse din procesele sociale de orice fel, neavând acces la sfera politică, dreptul de a obține un divorț sau custodia copiilor (femeia și copiii erau considerați proprietatea bărbatului), sau dreptul de vot. Fenomenul de emancipare a femeii a culminat cu momentul în care acestea și-au câștigat dreptul de vot, întrucât a nega unei categorii libertatea de a alege înseamnă a-i nega existența la nivelul societății.

În societatea cehă, acest eveniment a avut loc acum 101 ani, când a fost promulgată o lege în acest sens. Acest fapt a însemnat, pe lângă eliberarea femeilor și posibilitatea de a-și decide propriul viitor, o recunoaștere a statutului lor în societate. Cu acest prilej, studenții Facultății de Design și Arte "Ladislav Sutnar" au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și elogiază reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuza să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. Acestea vor fi expuse în cadrul expoziției "Eroinele", alături de scurte descrieri ale celor mai importante momente din viața lor.

Totodată, în 2018 s-au împlinit 100 de ani de existență a României moderne, iar nimic nu este mai elocvent pentru începuturile modernității decât momentul recunoașterii drepturilor femeilor. Cu această ocazie, au apărut la editura Univers două volume intitulate "Nesupusele", care adună 100 de povești ale femeilor remarcabile din România, femei care au adus contribuții importante în diverse domenii profesionale, în ciuda constrângerilor sociale sau culturale de care s-au lovit pe parcursul vieții. O selecție se regăsește și în expoziția organizată de Centrul Ceh, însoțită de o serie de ilustrații, văzute prin ochii unui grup de tinere ilustratoare profesioniste.

"Trecutul nostru și poate chiar și prezentul sunt, în cea mai mare parte, formate din poveștile unor bărbați importanți - e de ajuns să aruncăm o privire în jur la numele străzilor, la statuile din orașe și parcuri sau la invitații discuțiilor importante din diverse domenii. Este nevoie să lărgim perspectivele cu care ne-am obișnuit, iar această expoziție este o contribuție, fie ea mică, la acest demers. Cele două componente ale expoziției, cea cehă și cea românească, sunt o combinație de nume ale unor femei cunoscute sau, din contră, în mare parte uitate, și sperăm ca aceasta să servească drept inspirație vizitatorilor", spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Expoziția va fi deschisă până pe 11 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 11,00 şi 17,00.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, iar masca de protecție este obligatorie.

Vernisajul va avea loc în prezenţa directorului Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši.

Citit 1507 ori Ultima modificare Luni, 08 Martie 2021 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.