Două comedii cu umor nord-american, la Dramatic

Două comedii cu umor nord-american, la Dramatic
Scenă din "Geniul crimei"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La sfârșitul acestei săptămâni, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" prezintă două comedii semnate de dramaturgi de peste Ocean: "Geniul crimei" a canadianului George F. Walker și "Pasagerii" a americanului Sam Bobrick. Cele două spectacole prilejuiesc publicului întâlnirea cu situații și atitudini fascinante pentru noi, europenii, dar și cu umorul nord-american plin de resurse.

"Geniul crimei" de George F. Walker, în regia lui Radu Horghidan şi scenografia lui Daniel Divrician, se joacă sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 19,00, în Sala Mare. Acest spectacol este prima producție a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" în stagiunea 2021-2022 și a avut premiera săptămâna trecută.

Rolly și Stevie, doi infractori mărunți, dar cu principii, au o misiune simplă - să incendieze un restaurant. Însă, pentru că sunt împotriva violenței de orice fel, ei schimbă planul în timpul loviturii. Ce poate merge prost de aici înainte?

Joacă Ștefan Forir (Rolly), Răzvan Clopoțel (Stevie), Elena Ghinea (Shirley), Oana Mogoș (Amanda) și Ionuț Moldoveanu (Phillie).

Regizorul spectacolului, Radu Horghidan, spune că, dincolo de numeroasele teme abordate în piesă, textul vorbește și despre infantilizarea așa-numitei generații Y. "Piesa a fost pentru mine și pentru echipa artistică o bună oportunitate să ne jucăm cu un text care apelează la tipologii regăsite în societatea americană, pe care le-am tratat cu propria noastră înțelegere asupra lor, fără să încercăm să devenim americani. Nu am abordat textul într-un mod realist. Piesa este o comedie neagră, pe care noi o tratăm atât cu detașare, cât și cu maxim de implicare în jocul propus de dramaturg. Pentru mine, textul vorbește și despre infantilizarea unei generații, generația mea, a milenialilor, și am abordat totul cu o doză de ironie, dar și de compasiune și umor", declară Radu Horghidan.

Spectacolul durează 100 de minute și este interzis minorilor cu vârsta sub 16 ani.

Duminică, 24 octombrie, de la ora 19,00, în Sala Mare este programată piesa "Pasagerii" de Sam Bobrick, în regia lect. univ. dr. Florin Toma şi cu o scenografie ce-i aparţine lui Daniel Divrician. Spectacolul de licență al Promoției 2021 a Facultății de Arte de la Galați a avut premiera în luna februarie.

Cei nouă actori interpretează nu mai puțin de 19 personaje. Eroii noștri, anonimi veritabili, se întâlnesc într-o stație de autobuz oarecare din Statele Unite ale Americii. Întâlnirile lor împletesc o temă subtilă, dar profundă, care devine limpede abia în scena finală.

În distribuție: Ionuț Strat (Walter, Mace), Denisa Onisie (Jane, Doamna cu plase), Mihai Păun (Howard, Fred, Domnul Wade), Alina Radu (Lorraine, Audrey), Laurențiu Bobeică (Frank, Al, Bobby), Lavinia Eiler (Clara, Marsha), Doru Ciutacu (Șoferul de autobuz, Ernest), Mihaela Godorozea (Doamna Evans, Laura) și Bianca Totolici (June).

Citit 1114 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.