O expoziţie care aduce echilibru într-o lume tulbure

O expoziţie care aduce echilibru într-o lume tulbure
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galați va deschide o nouă expoziție de pictură  - "Călăuza”, semnată Gabriela Culic, joi, 10 februarie, de la ora 18,00. Vernisajul va avea loc în prezenţa artistei.

Gabriela Culic a absolvit, în 2003, Universitatea Națională de Arte București, secția Pictură, la clasa profesorilor Tudor Nicolau, Teodor Moraru, Petru Lucaci. Are numeroase expoziții personale, participări la expoziții de grup și rezidențe, atât în țară, cât și în străinătate.
I-au fost acordate: Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la ”Saloanele Moldovei” (2018), Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău (2017), Trofeul Artmuseum - Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la Bienala Internațională de Pictură (2015), Diploma de Excelență a Ministerului Culturii din Republica Moldova, Bienala Internațională de Pictură (2015), Premiul pentru Pictură, Fundația Culturală ”Mihai Eminescu” (2012).
Lucrările sale se află în colecții publice din România și Austria și în colecții private din țară și din SUA, Austria, Anglia, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Canada.
"Expoziția Gabrielei Culic aduce în atenția publicului o pictură cu un puternic caracter alegoric. Lucrările prezentate în expunere au ca element central lupul sau corbul. Pentru a putea intra în "povestea" expoziției, trebuie să ne îndreptăm puțin atenția către caracterul alegoric al celor două ființe, lupul și corbul. Simbolismul universal al lupului comportă două fețe: una feroce și combativă, iar alta benefică și luminoasă. Pe de altă parte, corbul, o creatură care populează majoritatea mitologiilor, poate avea, de asemenea, un dublu rol, pozitiv sau negativ. Gabriela Culic face referire într-una dintre lucrări la Huginn și Muninn (rațiunea și memoria), doi corbi care aveau rolul de a-l călăuzi în luptă pe zeul nordic Odin și care simbolizau căutarea înțelepciunii. În timpurile pe care le trăim, nu putem să ne disociem de actuala alienare a societății, de fobiile pricinuite de pandemie ori de potenţiale conflicte militare, care ne înstrăinează și ne izolează social, trezind în noi imaginea lupilor solitari sau în haită ori a corbilor reprezentați în lucrările Gabrielei Culic. În aceste condiții, sperăm la apropierea unei forțe care să ne călăuzească, precum cea a artei, care poate restabili echilibrul social al lumii în care trăim", spune Eduard Costandache, curatorul expoziției.

Citit 1158 ori Ultima modificare Marți, 08 Februarie 2022 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.