Ce SPECTACOL puteţi vedea duminică pe scena Teatrului Muzical
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă" (Bogdan Codrescu)

Ce SPECTACOL puteţi vedea duminică pe scena Teatrului Muzical
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 10 ianuarie, de la ora 18,00, o distribuţie alcătuită din apreciaţi artişti ieşeni şi gălăţeni, aduce pe scena Teatrului Muzical “N. Leonard”, cunoscuta operetă “Liliacul”, compusă de nemuritorul Johann Straus - fiul.

O poveste spumoasă

Muzica scrisă de celebrul compozitor austriac are la bază povestea din  nuvela “Le Reveillon” de Henri Melhac şi Ludovic Halévy, pe un libret semnat de Karl Haffner şi Richard Genée (cei care au scris şi libretul operei „Carmen”, de Bizet, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimée). A ieşit o savuroasă comedie de situaţii, care foloseşte din plin pretextul unui bal mascat, excelent prilej pentru personaje de a încerca să se tragă pe sfoară unul pe altul, dar şi de a se înşela unul în privinţa altuia. Unul dintre personajele principale, doctor Falke, vrea să răzbune cu acest prilej o farsă mai veche, când, după un alt bal mascat, fusese abandonat, beat, într-un parc, costumat în costum de liliac, devenind astfel ţinta batjocurii şi căpătând porecla de „Dr. Liliac”. Happy-end-ul face ca în final multe dintre personaje să ajungă la închisoare însă, nicio grijă, nu ca să rămână!

„Liliacul” („Die Fledermaus”, titlul în germană), care rămâne una dintre cele mai cunoscute şi apreciate dintre operetele lui Johann Strauss – fiul, a avut premiera la 5 aprilie 1874, la „Theater an der Wien“. În România, o primă reprezentaţie avea loc la 20 martie 1891, la Teatrul Naţional Bucureşti, sub conducerea lui George Stephănescu. Premiera acestui spectacol pe scena Teatrului „N. Leonard” a avut loc pe 12 ianuarie 2014.

Distribuţie numeroasă

Din distribuţie fac parte: Cristina Simionescu de la Opera din Iaşi (în rolul Rozalinda), Adrian Ionescu (în Eisenstein),  Adelina Diaconu (Adela), Gabriel Gheorghiţă (Falke), Adrian Mărginean (Alfred), Florentina Soare (Prinţul Orlovsky), Alexandru Dobre (Frack), Mitică Belciugan (Frosch), Roxana Dobre (Ida), Tudorel State (Blind). Vor evolua orchestra, corul şi baletul teatrului. Dirijor: Mircea Holiartoc. Regia artistică: Cristina Cottescu. Scenografia: Diana Ioan. Coregrafia: Alexa Mezincescu. Dirijor cor: Daniel Nistor.

O regizoare cu o carieră internaţională

Cu peste treizeci de ani de creaţii la Opera Naţională Bucureşti, regizoarea Cristina Cottescu are o frumoasă carieră internaţională. A pornit de jos, debutând ca ca sufleor, apoi asistent de regie pentru regizori renumiţi, precum Andrei Şerban, Ion Cojar sau Cătălina Buzoianu, apoi, ca regizor independent, montând opere şi operete. A colaborat cu Filarmonica "George Enescu", Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Muzical "N. Leonard", Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, Opera Bergen (Norvegia), Vienna Opera Company.

Profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu premii mari şi turnee cu spectacolele sale în Grecia, Rusia, Bulgaria, Austria, Germania, Spania, Olanda, Thailanda, Italia, Elveţia, Anglia, Belgia.

Maestrul Mircea Holiartoc a fost declarat la începutul anului trecut „Omul zilei” de Radio România Cultural, după ce, în ianuarie, a fost primul gălăţean din istorie chemat să dirijeze Orchestra Naţională Radio în deschiderea sesiunii anuale de concerte radio.

Distribuţie excelentă

Să vă spunem câte ceva măcar despre o parte a distribuţiei. Astfel, soprana Cristina Simionescu este invitată de la Opera Naţională din Iaşi, unde a debutat în 1992. Absolventă a Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi, Secţia Canto, a absolvit un masterat de canto, la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi. A urmat un Master Class Canto cu sopranele de mare marcă Leontina Văduva şi Ileana Cotrubaş. Cristina Simionescu a fost recompensată cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa I, oferit în 2004 de Preşedinţia României, a primit Menţiune specială la Concursul „Hariclea Darclee”, Brăila,  Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Magda Ianculescu”, Bucureşti,  Premiul al II-lea la Concursul „Ionel Perlea”, Slobozia, Premiul „Lya Hubic”, Cluj-Napoca.

Tenorul  Adrian Ionescu vine tot de la Opera ieşeană, unde lucrează din ´94, din 2000 ajungând solist; înainte de a absolvi, în 2004, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Canto. A urmat tot acolo un masterat.

Solistă a teatrului muzical gălăţean, soprana Adelina Diaconu are studii de licenţă şi master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto Silvia Voinea. A câştigat premii naţionale şi internaţionale, printre care „Leyla Gencer Voice Competition” Istanbul, 2010 (clasată printre cei nouă finalişti), „Franz Schubert Competition” Ruse, 2009 (Premiul al II-lea) şi Concursul Naţional de Lied „Ionel Perlea” Slobozia, 2012 (Marele Premiu). Încă de la 15 ani, artista susţine numeroase concerte în ţară şi în străinătate. Anul trecut a cântat la Ateneul Român, într-un recital, acompaniată la pian de Krimhilda Cristescu.

Baritonul Ştefan Gabriel Gheorghiţă vine de la aceeaşi instituţie culturală ieşeană, unde din 2004 este solist, după ce încă din ´98 fusese angajat în Corul Operei. Absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu”, la secţia de Canto a Facultăţii de interpretare muzicală, urmează tot la Iaşi un masterat. Interesant pentru „culoarea” artistului este faptu că a absolvit al Liceul de Artă din Piatra Neamţ, secţia pictură.

Tenorul Adrian Mărginean a absolvit Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, Facultatea de Arte, clasa maeştrilor Georgeta şi Emil Pinghireac, iubiţii noştri gălăţeni. Joacă pe scena teatrului nostru muzical din 2009.

De doi ani solistă a Muzicalului nostru, mezzosoprana Florentina Soare, născută la Brăila, absolventă, în 2010, a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, s-a pregătit cu soprana italiană Mirella Freni, apoi s-a perfecţionat sub îndrumarea sopranei Leontina Văduva şi a mezzosopranei Elisabeth Cornelius Lund de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria. A colaborat şi cu Opera din Craiova.

Preţul biletelor la spectacolul “Liliacul” de duminică este de  21,6 lei şi 10,8 lei.

Citit 1671 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2016 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.