Cum să NU deveniţi victima infractorilor

Cum să NU deveniţi victima infractorilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi derulează, ca în fiecare an, o campanie de prevenire a infracţiunilor specifice sezonului de iarnă. Denumită „Recomandări din tolba Moşului”, campania este desfăşurată pe toată luna decembrie, deoarece, în perioada sărbătorilor, este evidentă tendinţa de scădere a vigilenţei populaţiei în ceea ce priveşte protecţia împotriva actelor şi faptelor antisociale.

Campania urmăreşte informarea cetăţenilor în vederea reducerii riscului de a deveni victime ale furturilor personale, furturilor din locuinţe, tâlhăriilor sau infracţiunilor comise cu violenţă.

Unele dintre faptele care ajung în această perioadă destul de des în atenţia poliţiştilor sunt înşelăciunile comise prin intermediul apelurilor telefonice, prin metode gen „accidentul” sau „premiul”.

Ţinând cont de faptul că astfel de cazuri au fost foarte des întâlnite, atât la Galaţi, cât şi în alte oraşe din ţară, poliţiştii vă recomandă să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani, prin terţi, unor rude despre care vi se spune că au fost implicate în accidente rutiere. De asemenea, nu trebuie să trimiteţi coduri de reîncărcare electronică unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au.

Cei care sunt sunaţi şi anunţaţi că au câştigat diferite premii, trebuie să ştie că simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului, astfel că nu trebuie să cadă în plasa celor care pun la cale astfel de înşelătorii. Tot prin metoda “premiul”, multe persoana au achitat în avans, în diferite conturi,  sume de bani pentru a-şi putea ridica premiile. Tocmai de aceea, poliţiştii avertizează că plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior primirii premiului câştigat.

Atenţie cu cine staţi de vorbă!

Oamenii legii mai avertizează şi asupra faptului că nu trebuie furnizate date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Pentru a nu deveni victima unor infracţiuni, gălăţenii trebuie să fie foarte atenţi la persoanele cu care intră în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. “Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu le furnizaţi necunoscuţilor informaţii despre membrii familiei sau despre vecini”, avertizează poliţiştii. 

Dacă vi se întâmplă oricare dintre situaţiile prezentate mai sus sau sunteţi contactaţi telefonic de persoane care pretind că reprezintă diverse instituţii (avocaţi, procurori, funcţionari ai Primăriei etc.) care vă solicită anumite sume de bani sub pretextul că aţi câştigat un concurs sau că este nevoie să vă ajutaţi o rudă care a suferit un accident rutier, anunţaţi imediat poliţia, apelând Numărul Unic de Urgenţă 112.

MESAJE pe care să NU le postezi pe REŢELELE DE SOCIALIZARE de SĂRBĂTORI

Citit 1331 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.