Două zile de poezie la Tg Bujor, Galaţi şi Iveşti

Două zile de poezie la Tg Bujor, Galaţi şi Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Festivalul naţional „Grigore Hagiu”, sub statuia poetului bujorean *

Festivalul se arată foarte bogat: are în acest an ambiţii foarte mari, ca o armată care vrea să cucerească mai multe cetăţi cam în acelaşi timp! Astăzi, statuia poetului Grigore Vieru, „marca” Gigi Andreescu, realizată prin strădania directorului Bibliotecii „V.A. Urechea”, va fi dezvelită la Târgu Bujor. Sâmbătă, cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Grigore Hagiu” va începe printr-un pelerinaj la muzeul „Hortensia Papadat Bengescu” de la Iveşti, unde se va desfăşura un colocviu despre scriitorii gălăţeni în istoria literaturii române.

La conacul de la Mânjina al lui Costache Negri, în aceeaşi zi, vor fi evocate pagini de istorie, iar la Casa Cuza Vodă din Galaţi se va desfăşura un seminar pe tema patriotismului în cultură. Un recital de poezie va lumina seara statuia lui Eminescu.

Duminică, la Muzeul de Artă Vizuală va fi gazda întâlnirii între arte: poezie, muzică şi pictură. La prânz, la Târgu Bujor, oraşul natal al poetului Hagiu, va fi săvârşită o slujbă de pomenire, la biserică. Evocări, lansări de carte şi reviste se vor întâmpla la Biblioteca Orăşenească ce poartă numele poetului, în manifestarea frumos intitulată „Prietenii lui Grig”. Celebrul fotograf de personalităţi Ion Cucu, care păstoreşte Arhiva Uniunii Scriitorilor, îşi va vernisa o expoziţie fotografică dedicată poetului şi generaţiei ’60.

Despre fiii Bujorului se va putea asculta la colocviul organizat la Casa memorială „Grigore Hagiu – Eremia Grigorescu”. Şcoala Gimnazială numită după poetul locului organizează de asemenea o sesiune de evocări, recitaluri de poezie şi… autografe.

Recitaluri de poezie se vor încinge apoi la Pădurea Gârboavele, cu actori şi poeţi care îşi vor prezenta producţia proprie. Totodată, în acest cadru poetic va fi acordat Premiul „Cartea anului”. Prilej pentru lansarea, în continuare, a mai multor cărţi.

Explicaţie foto: Bustul poetului Grigore Hagiu, realizat de Paul Vasilescu

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.