Suflu britanic, joc meticulos, text de Oscar

Suflu britanic, joc meticulos, text de Oscar
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Duminică, 17 decembrie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului „Fani Tardini”, „spectacolul eveniment” „Cabinierul” – de sir Ronald Harwood! Regia: Cătălin Vasiliu. Scenografia şi costumele sunt create cu artă de plasticianul bucureştean Daniel Divrician, care a lucrat cu acelaşi regizor şi la „Pelicanul”, de Strindberg, în care muzica a fost semnată, ca şi acum, de gălăţeanul Costas Ivanov.

Teatrul se poate lăuda deci cu o mini-serie „britanică”, alături de „Visul unei nopţi de vară”, de Shakespeare, şi „Cursa de şoareci”, de Agatha Christie.  „Cabinierul”, scrisă în 1980 de un prestigios dramaturg britanic, care chiar a fost cabinierul personal al unui mare actor de teatru elisabetan, celebru în rolul Lear, ca şi personajul din piesă.

Acţiunea se petrece în Al Doilea Război Mondial, în Londra bombardată – o ţară fără tineri, plecaţi pe front în Europa! Pe scenele teatrelor se încăpăţânează să joace, în roluri masculine, femei în travesti, ori actori rechemaţi după sfârşit de carieră, aşa cum e şi Sir (interpretat de Stelian Stancu), evadat din spital, pentru a juca Lear, deşi uită mereu şi se tot grimează în Othello. Rol principal, de compoziţie: portretul unui fost mare artist, infatuat, meschin, dar admirat. Cabinierul Norman (Vlad Vasiliu, al doilea rol titular) are sarcina grea de a pune în lumină rolul lui Sir: tandemul Sir – Norman susţine întregul spectacol gălăţean, pe replici excelente, amândoi actorii construind cu migală personaje cu aparenţe şi ascunzişuri. „Doamna lui Sir” (Oana Preda), încearcă să anuleze spectacolul, căci există riscul ca decrepitul Sir să-şi compromită ruşinos frumoasa şi lunga carieră. Cabinierul suportă dictatura fostului mare actor şi îl manipulează ca pe un copil care trebuie să se mai descurce o dată pe scenă. Foarte caldă Liliana Lupan, în rolul Madge, cea care îşi ascunde iubirea de-o viaţă, nemărturisită, pentru Sir. Geoffrey  (Gheorghe V. Gheorghe) uită o clipă teama pentru viaţa fiului plecat pe front, atunci când Sir îl „mituieşte” cu aprecieri pentru rolul cu totul episodic şi ilar. Irene (Elena Ghinea) e debutanta care  ar face orice sacrificiu… sexual pentru un rol. Oxenby (Petre Păpuşă) este un personaj orgolios, puternic conturat. 

Pe scena gălăţeană joacă acum doi foşti manageri de teatru: Vlad Vasiliu, director al Dramaticului, şi Stelian Stancu, la Teatrul “Gulliver". Regizorul mărturisea că şi-a propus de mult timp să monteze spectacolul. Cătălin Vasiliu, fiul actorului din rolul titular, a fost unul dintre copiii teatrului, culisele fiindu-i loc de joacă. A crescut surprinzând aici şi bucurii, şi drame, şi, desigur, rivalităţi şi glorii. Cu experienţă britanică proaspătă, actorul Stelian Stancu, distribuit în rolul Sir, s-a întors recent pe scena gălăţeană, după o perioadă petrecută la Manchester – port, ca şi Galaţiul nostru. În filmul „The Dresser”, regizat în 2015 de către Richard Eyre, rolul era interpretat de Anthony Hopkins; film nominalizat la Oscar chiar pentru scenariul lui Harwood.

Citit 1858 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2017 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.