Prin câte războaie a trecut gălăţeanul Adrian Tăbăcaru
Foto: casa-regala.blogspot.ro

Prin câte războaie a trecut gălăţeanul Adrian Tăbăcaru
Gălăţeanul (al doilea din dreapta) dând onorul la Curtea de Argeş
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ştiaţi că un (singur!) gălăţean a făcut parte dintr-o gardă de onoare - reconstituire istorică - care l-a salutat pe Regele Mihai I pe ultimul său drum, în faţa noii catedrale de la Curtea de Argeş? Din Germania, sergentul în rezervă Sergiu Schiller le-a scris apoi emoţionat voluntarilor Asociaţei "Tradiţia Militară": "În momentul când aţi prezentat onorul cu arma în pământ pentru MS Regele, noi, românii din Germania, care ne-am adunat să vedem procesiunea, nu ne-am putut opri lacrimile.

Angajat de ani buni în activităţi (voluntare!) de "predare" a istoriei într-o formă vie, gălăţeanul Adrian Tăbăcaru vine îmbrăcat milimetric în uniforme de epocă, cu întreaga dotare, la evocări de evenimente, prin şcoli, unde dă explicaţii fascinante despre tradiţii militare, întâmplări istorice, mai ales despre alcătuiri vestimentare şi de armament necunoscute marelui public, la reconstituiri istorice în care te târăşti, faci "salt înainte!", marşuri ori împietreşti cu orele în soare sau pe ger, cu satisfacţia bucuriei pe care vede că o aduce (copiii, în special, mor după un selfie cu "soldaţii"!). Adrian Tăbăcaru a "interpretat" acum, la Curtea de Argeş,  un rol de soldat-paraşutist în gardă, în momente cernite, de emoţie naţională.

Cu baioneta "în bernă"

"Soldatul" îmi spune: "De fapt, eu am încercat, mereu, să-l slujesc astfel pe Măria sa Soldatul - el a dus greul, el a suferit, el a învins…". A primit apel de la conducerea asociaţiei din care face parte, "Tradiţia Militară", cu activitate serioasă, fermecătoare, mai aplaudată decât cascadoriile din filmele lui Nicolaescu şi mai cultă. A sărit în bocanci fără să clipească şi dus a fost: "Am primit ordin şi am venit echipaţi la Bucureşti, înainte de plecarea spre Curtea de Argeş.  Avem parteneriat încheiat cu Muzeul Naţional Militar şi, astfel, pe platoul său, lângă parcul de artilerie, am repetat, în uniforme din Al Doilea Război Mondial. Şi este vorba despre un tip diferit de regulamente militare. Mişcările armei se aseamănă un pic cu acelea din perioada RSR, cu onoruri, însă onorul funerar e altfel. Colegii din "Tradiţia Militară" de la Bucureşti au fost strajă şi cu o seară înainte, la Palatul Regal. Au fost angrenaţi acum şi şapte oameni din Batalionul de Gardă Regală, cei care au coiful din metal cu cefar şi port-bărbia cu solzi, care păzeau Palatul Regal, care făceau escortă regală. Am ajuns la  ora 12,00, până pe la 14,00 am făcut instrucţie la Bucureşti, apoi ne-am îmbarcat în autocar şi am ajuns pe la 16,00 la Curtea de Argeş. În dispozitiv am stat trei ore şi ceva, oficialităţile au trecut prin faţa noastră, cu cortegiul, intrând în catedrală. Am văzut trecând maşina cu sicriul, cu coroana de oţel - replică şi cu bastonul de mareşal. Cât a trecut cortegiul şi până a fost depus în criptă, am ţinut puştile în poziţie dreaptă, însă cu baioneta înfiptă în pământ. Noi am închis la un moment dat careul: oficialităţi, în faţă trei plutoane de la Regimentul 30 Gardă şi cei de la Batalionul 33 Posada, cu torţe, care asigurau paza la Peleş”. Până s-a descoperit o notă personală privind preferinţa pentru uniforma... de veci, suveranul a fost îmbrăcat în uniformă de vânători, şi, din cauza rigidităţii, au fost nevoiţi să o taie la spate şi să o înlocuiască cu una de cavalerie. Participanţi la omagierea regală, acum "au mai fost Infanterie, Marină debarcată şi Paraşutişti".

Trei ceasuri pentru Rege

L-am întrebat cum a fost să stea atâta timp în poziţie de "drepţi", plus alte nevoi ale trupului ţinute în frâu, frigul… "Da, bătea vântul, dar acceptabil şi eram bine echipaţi. Am stat în poziţie de drepţi vreme de peste trei ore. Am mai luat şi "pe loc repaos", am mai făcut câte o mică mânuire, dar nu ne-am mişcat!". Gălăţeanul nostru a fost în tot felul de armate: la expoziţia "Aurul şi argintul antic al României", de la Muzeul de Istorie, s-a îmbrăcat de pildă în dac, costum împumutat atunci de la o asociaţie din Zalău. Hainele atârnate în cuiele muzeelor nu mai fascinează pe nimeni, de suflete e nevoie pentru asta!

Impecabila organizare a "Tradiţiei"

Alianţa Naţională pentru Restaurare a Monarhiei, organizatoare a unor manifestări legate de omagierea regală, a adresat apoi mulţumiri în scris cartierului general al Asociaţiei "Tradiţia Militară", condusă cu dăruire şi artă de preşedintele Mircea Emilian Stoica, prezent şi la reconstituiri în Galaţi sau Tecuci. În continuare, aflăm şi că "Tradiţia" ne va fermeca, la Galaţi, în ianuarie, la reconstituirea Bătăliei Ţiglinei!

Ras, tuns şi în marş, cu kilograme de armament!

Adrian Tăbăcaru a  fost în pielea unor soldaţi din diferite epoci, a fost şi general (în "rolul" lui Berthelot), ofiţer de Marină, sergent de stradă etc. Trei ani la rând, a fost fericit să treacă pe sub Arcul de Triumf, la parada de Ziua Naţională, purtând istoria pe uniformă.

Galerie foto: 1. Un alt "film" istoric, reconstituire de Centenar - foto Daniel Cosmin Obreja; 2. "Membri ai Tradiţiei pe drum către Curtea de Argeş - foto Flavius Nicolae Roaită; 3. În rolul generalului Berthelot, alături de voluntarii Asociaţiei "Tinerii şi viitorul" - foto Victor Cilincă; 4. Aici, la expoziţia de la Galaţi a aurului şi argintului antic - foto Victor Cilincă; 5. Alături de ambasadorul britanic şi de "Grupul Tăbăcaru", comandantul Mihai Stoica dă onorul la recentul eveniment de la Medgidia:

Citit 4436 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.