Pelerini la Maica Domnului de la Adam

Pelerini la Maica Domnului de la Adam
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, în jurul amiezii, câteva sute de creştinii din cartierul gălăţean Micro 39 C au întâmpinat Icoana Maicii Domnului de la Adam cu bucuria revederii. Sfânta Icoană a binecuvântat această parte a oraşului, pentru că tot ieri a fost hramul Parohiei „Sfântul Daniil Sihastru şi Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”. Liturghia a fost sub cerul liber, fiind săvârşită de părintele arhimandrit Daniil Oltean. Paroh este părintele Gabriel Mitu.

În parcul din faţa blocului C120, dreptmăritorii creştini au venit  la rugăciune şi au fost nevoiţi, din când în când, să se asigure că nu stau în calea maşinilor care au adus diferite mărfuri magazinelor de la parterul amintitului bloc!...

Fiindcă, de mai bine de cinci ani, această parohie aşteaptă ca Primăria şi Consiliul Local Galaţi să atribuie un loc de Biserică pentru cei doi Sfinţi Români - Sfântul Daniil Sihastru şi Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ. Deocamdată, adunăm doar câţiva ani de promisiuni...

Gânduri de fiu către Maică

Creştinii au avut însă puterea să se detaşeze de cele din jur şi au primit Icoana Maicii de la Adam, în sunet de toacă, cu bătăi de clopot şi cu frumoasele imne bizantine care o slăvesc şi o preamăresc pe Maica lui Dumnezeu, cea care a pus început mântuirii noastre.

„Cu ce gânduri venim la Maica noastră? Cu rugămintea de a ne lua în grija ei şi a ne ajuta să fim sănătoşi, să putem trece peste necazurile acestor vremi. Mă rog pentru cei trei copii ai mei; doi sunt plecaţi din ţară şi le duc dorul, iar pentru cel mic mă rog de sănătate, fiindcă suferă de scleroză în plăci. Pentru mine nu mai cer nimic, că mi-o face Dumnezeu  parte, mi-o da putere să merg mai departe”, ne-a spus doamna Geta Streaşină, în vârstă de 60 de ani.

Răgazul rugăciunii

„Mi-am adus nepoţeii la rugăciune”, ne-a spus doamna Veronica Pufu, în vârstă de 44 de ani, în calitate de bunică. „Rugăciunea de la biserică e un moment de răgaz şi cum nu prea ajungem la Maica Domnului, tocmai la Mănăstirea Adam, era normal să venim noi să o aşteptăm că ne vizitează şi ne binecuvântează oraşul”.

În plin Post al Adormirii Maicii Domnului, prezent la Liturghie şi rugăciune, părintele arhimandrit Daniil a predicat despre nevoia de rugăciune, despre nevoia de curăţare de patimi.

A evidenţiat viaţa şi trăirea aparte a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, cel care face punte de legătură între românii de aici şi cei care merg ca pelerini la Mănăstirea „Hozeva” din Ţara Sfântă. Mai presus de toate, Părintele a subliniat nevoia de mai multă credinţă în noi şi între noi, într-o vreme în care românul nu mai face faţă sărăciei, necazurilor şi abuzurilor de tot felul. 

„De sute de ani, Icoana Maicii Domnului de la Adam aduce mângâiere şi binecuvântare pentru tot creştinul care crede. Icoana Maicii este recunoscută pentru binefacerile ei şi pentru bucuriile pe care le aşază în viaţa noastră. Importantă este însă credinţa curată în Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Daniil.

În contextul sărbătorii de ieri, părintele arhimandrit Daniil a rugat creştinii să nu uite că maicile de la Adam s-au confruntat - în urmă cu o lună -  cu un incendiu devastator în zona chiliilor.

Cum şi astăzi Icoana  Maicii Domnului este în Galaţi, să mergem toţi să primim binecuvântare de Maica Sfântă. Şi dacă puteţi dona un bănuţ pentru refacerea chiliilor, vă rugăm să nu şovăiţi. Că Dumnezeu plăteşte înmiit şi dar din dar se face rai.    

Rugă de copil: „Să fiu deştept la carte”

Între marii şi micii rugători, deşi uneori calitatea rugăciunii curate este exact invers, l-am întâlnit şi pe copilul Ioan Giuliano Iordan, în vârstă de 8 ani. „Nu numai astăzi am venit la Biserică, vin în fiecare sărbătoare, fiindcă sunt un fel de ˝preoţel˝ la Altar. Adică sunt copil de Altar. Vin la fiecare slujbă şi fac ce-mi cere părintele. Pregătesc anafura, ţin lumânările şi mă rog”, ne-a spus Ioan.

Cât despre rugăminţile adresate Maicii de la Adam, Ioan ne-a spus că a rugat-o pe Maica Domnului „să fie deştept la carte”  şi să aibă Maica grijă ca să ajungă preot. Îndrăzneţ gând de copil de doar opt ani, frumoasă jertfă adusă lui Hristos de părinţii lui.

Prietenii de la biserică

Tot Ioan ne-a mărturisit că are şi o prietenă... Pe Mădălina Georgiana, de 8 ani, colega lui de clasă. „Vine şi ea la Biserică!”, spune băiatul.

Ce doruri o aduc pe Mădălina la Maica Domnului? „O rog pe Maica Domnului să o aducă şi pe mama mea mai des la Galaţi, că lucrează în Bucureşti! Şi o văd cam rar. Şi mi-e dor de ea...”

Pelerinii au lăsat gând curat de copil  în grija Maicii Domnului. Că Maica pe toate le ştie, pe toate le rabdă, pe toate le primeşte şi pe toţi ne ridică...

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.