Sfârşit de săptămână plin, la Teatrul Dramatic | Două piese de Shakespeare şi una de un autor rus consacrat

Sfârşit de săptămână plin, la Teatrul Dramatic | Două piese de Shakespeare şi una de un autor rus consacrat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O feerie şi o comedie, ambele de Shakespeare - "Visul unei nopţi de vară" şi "Îmblânzirea scorpiei" - şi cea mai recentă premieră, o piesă dulce-amăruie a unui dramaturg rus modern şi foarte jucat, Valentin Krasnogorov - "Trei graţii" au fost programate, în acest weekend, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

Vineri, 2 februarie, de la ora 19,00, la Sala Studio, se va juca "Trei graţii", în regia lui Eugen Făt şi scenografia Soranei Ţopa. Este povestea dulce-amăruie a unor prietene de-o viaţă, ajunse acum la o vârstă a amintirilor, la fel de răscolitoare aşa cum, de fapt, a fost toată viaţa lor. E un spectacol care ne va pune pe gânduri şi ne va purta pe fiecare pe tărâmuri cunoscute, trăite şi, uneori, refuzate. Personajele povestesc cu amar, dar şi cu veselie despre încercarea de a aduce trecutul în prezent şi de a se întoarce la ce au trăit şi pierdut. Cele trei actriţe, Liliana Lupan, Svetlana Friptu şi Carmen Albu, secondate de Dan Căpâţână, joacă  nuanţat şi credibil, zguduind sala de râs la fiecare replică şi, aducând în acelaşi timp, lacrimă în colţul ochilor.

Sâmbătă, 3 februarie, tot de la ora 19,00, în Sala mare, se joacă "Visul unei nopţi de vară", în regia lui Eugen Gyemant, cu o distribuţie numeroasă: Carmen Albu, Vlad Volf, Oana Mogoş, Cristina Uja-Neagu, Tamara Constantinescu, Ştefan Forir, Vasile Dănilă, Flavia Călin, Elena Anghel, Radu Horghidan, Ciprian Braşoveanu, Ionuţ Moldoveanu, Dan Căpățână, Răzvan Clopoţel, Aureliu Bâtcă, Cristian Gheorghe, Vlad Ajder.

E vizibil efectul contribuţiei actorilor la ingeniozitatea regizorului, care i-a lăsat să ofere toată nebunia frumoasă a jocului şi a joacei, cu zâne şi spiriduşi, cu meseriaşi care se dedau la arta scenică, într-o Atenă  a miturilor, reinventată frumos de marele Shakespeare.

Remarcabili pe rol sunt Lucian Pânzaru (Oberon), care farmecă cu arta rostirii fireşti a versului, şi Vlad Volf, care rămâne pe retină în rolul unui Puck interpretat pe muchie de cuţit, cu candoare, dar şi cu o "supradoză" de răutate, care-l fac, deopotrivă, fascinant şi amuzant. Partea "hard" a comicului spectacolului este asigurată de trupa ambulantă a calfelor, interpretate de Cristian Gheorghe (care e de nerecunoscut, un fel de Depardieu pămpălău), Aureliu Bâtcă, Dan Căpăţână şi Răzvan Clopoţel.

Duminică, 4 februarie, de la ora 19,00, se va juca "Îmblânzirea scorpiei", spectacol în regia lui Ion Sapdaru. E un spectacol  în care publicul nici nu simte când trec cele două ore de joc, în care 21 de actori de toate vârstele dau totul din ei. Distracţia începe încă înainte de tragerea cortinei, când Katarina, "îndărătnica" (Oana Preda, care chiar ajunge la performanţă artistică, dar şi fizică), îşi trage în lesă, prin sală, sora isterică, pe Bianca (Oana Mogoş), urmate de gaşca de zănateci gălăgioşi, trupă condusă de cinicul, dar simpaticul vânător de zestre Petruchio (Cristian Gheorghe). Un astfel de început nebunesc obligă însă continuarea într-un ritm infernal, ceea ce se şi întâmplă. Pe lângă cei trei actori deja pomeniţi, joacă exploziv: Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Gheorghe V. Gheorghe, Carmen Albu, Ana Maria Ciucanu, Ion Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Ştefan Forir, Vlad Ajder, Lică Dănilă, George Breabăn, Bogdan Culeaşcă, Virgil Tăbuş, Elena Scaleţchi, Irina Bozianu, Ion Anghel.

Citit 1029 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2018 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.