Memorandum în vânt pe situl Barboşi

Memorandum în vânt pe situl Barboşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii tuturor instituţiilor de cultură din Galaţi s-au adunat pe situl arheologic Tirighina-Barboşi pentru a vorbi despre salvarea acestui monument * A bătut puţin vântul, dar sperăm ca vorbele să nu le fi fost spulberate *

După ani buni în care a existat doar în scrieri de specialitate şi în articole de presă, Complexul arheologic daco-roman de la Tirighina-Barboşi a primit joi vizita tuturor şefilor de instituţii de cultură din Galaţi. Scopul întâlnirii a fost semnarea unui memorandum „S.O.S. TIRIGHINA-BĂRBOŞI”, prin care se speră salvarea acestui monument istoric.

„Ne-am adunat toţi directorii din instituţiile de cultură şi am hotărât să facem primul pas spre redarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi românilor. Am prezentat deja la Cotroceni un memoriu preşedintelui României, pe care l-am transmis şi la Ministerul Culturii, şi la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, în care ceream sprijin pentru acest demers. Am conceput astfel un memorandum, pe care vrem să îl semnăm aici”, a explicat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Galaţi, Sergiu Dumitrescu.

Memorandumul cuprinde 9 puncte, cu ceea ce îşi propun instituţiile de cultură din Galaţi pentru salvarea sitului arheologic.

1. Delimitarea sitului arheologic prin ridicare topo în sistem STEREO 70 coordonate Marea Neagră;

2. Punerea în evidenţă pe promontoriul Tirighina a traseului fortificaţiei romane, decopertarea suprafeţei acestuia şi evidenţierea eventualelor vestigii;

3. Demolarea construcţiilor ridicate ilegal în interiorul sitului şi interzicerea amplasării de construcţii noi;

4. Ecologizarea sitului arheologic prin îndepărtarea deşeurilor;

5. Împrejmuirea sitului arheologic şi instalarea unui panou indicator privind valoarea de monument istoric;

6. Punerea în circuitul religios a ruinelor capelei construită de Nestor Macellariu, ca simbol al primelor urme ale creştinătăţii datorate descoperirii mormântului primului daco-roman creştinizat INNOCENS;

7. Înfiinţarea unui muzeu de sit care să permită publicului accesul la istoria locală, a imperiului roman şi a comunităţii europene în general, prin organizarea unor şantiere-şcoală, prezentări pedagogice pentru grupuri de elevi, ghidaje specializate pentru turişti;

8. Realizarea unui spaţiu expoziţional, cu obiecte arheologice descoperite în această zonă. Această construcţie va constitui deopotrivă o agora culturală, amintind de rolul de emporium grecesc pe care l-a avut aşezarea de la Tirighina-Barboşi în antichitate, un verum forum culturalis.

9. Realizarea unui drum de racord între DN 2B şi refacerea scării de acces către castrul roman.

De la vorbe la fapte

Conform spuselor tuturor celor prezenţi la semnarea memorandumului, acest pas este doar primul dintr-un şir care ar trebui parcurs într-un viitor apropiat. Nimeni nu a putut preciza însă, în acest moment, care vor fi sursele de finanţare, dacă există un plan concret pentru realizarea tuturor lucrurilor prevăzute de memorandum.

„Noi luăm lucrurile pas cu pas. Nu avem deocamdată nicio sumă. Pentru asta trebuie să ai un studiu de fezabilitate, noi suntem acum în «comuna primitivă». O luăm de jos. Facem drumurile până aici, punem panourile, dăm cu coasa, adică lucruri care nu costă. Apoi cooptăm pe toată lumea care vrea să pună osul la treabă şi vom vedea”, a explicat directorul Sergiu Dumitrescu strategia pe viitor.

Din nou, sperăm că această întâlnire, semnarea relativ teatrală a memorandumului chiar pe locul sitului, să nu rămână la statutul de vorbe în vânt, mai ales că ieri a şi bătut puţin vântul pe dealurile Barboşiului.

„Viaţa liberă” va monitoriza aceste acţiuni ale instituţiilor de cultură din Galaţi, cu speranţa că propunerile vor fi puse în practică, dar şi cu promisiunea că va trage noi semnale de alarmă în cazul în care nu se va întâmpla nimic.

Explicaţii foto:

1 - Ruinele aşteaptă salvarea de la cei care au promis-o în vârful dealului

2 - La întâlnirea de la Barboşi au participat toţi directorii instituţiilor de cultură din Galaţi

3 - De la semnătură la fapte e cale lungă

Citit 950 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.