Ortogramele, principalele capcane ale limbii române

Ortogramele, principalele capcane ale limbii române
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Sunt sigur că mulţi dintre voi aţi văzut, în mediul virtual, cuvinte scrise cu cratimă unde nu trebuia sau, şi mai bine, fără nicio cratimă. Exemple sunt cu duiumul, "v-a" în loc de "va", "i-a" în loc de "ia" şi, preferata mea, "zile" în loc de "zi-le".

Dar ce sunt ortogramele, de fapt? Care este definiţia lor? Conform dexonline, ortograma este un model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciţii de fixare şi consolidare a ortografiei în rândurile elevilor. Numai că mulţi dintre cei care scriu în mediul virtual nu o fac corect şi pun totul, spun ei, pe seama grabei şi a economiei de timp.

Haideţi să şi explicăm. O să începem cu preferata mea, "zile" în loc de "zi-le". Cratima, aşa cum ştiţi, marchează rostirea într-o singură silabă a două părţi de propoziţie diferite: verbul "a zice" (persoana a II-a singular, mod imperativ) şi pronumele personal, persoana a III-a, plural "le" (la dativ - răspunde la întrebarea "cui?"). "Zile" este un substantiv comun, formă de plural a substantivului "zi". Iată şi exemplele: "Zi-le ora şi locul întâlnirii!", "Zi-le ceea ce vor să audă!", "Au mai rămas 3 zile până la începerea competiţiei", "Peste două zile vom pleca în excursie", "Zi-le cine te-a sunat aseară!". Simplu, nu?

O altă greşeală frecventă este folosirea lui "dea" şi "de-a" când nu trebuie. "Dea" se scrie legat atunci când este verb la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a III-a singular şi plural: el să dea, ei să dea. "De-a" se scrie dezlegat atunci când cratima marchează rostirea într-o singură silabă a două părţi de vorbire diferite, respectiv prepoziţia "de" şi auxiliarul "a" care intră în componenţa verbelor la infinitiv. Iată exemplele. "A trecut pe la noi ca să ne dea de veste că Ioana se întorce mâine în oraş" vs "Hai să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea".

Oricum ar fi, cert este un singur lucru. Mergeţi la şcoală, că e bună şi ea la ceva!

Cuvântul săptămânii / Casetă

Formicofilie = Acest cuvânt mi-a atras atenţia la o emisiune de pe ProTV, de luni seara. Deşi iniţial am crezut că se referă la pasiunea pentru sâni mici şi foarte mici (ca toţi bărbaţii), am aflat cu stupoare că este, de fapt, un fetiş sexual care ajută subiectul să ajungă la climax prin aşezarea de mici insecte pe zonele erogene. Multe lucruri ciudate pe lume!

Citit 49779 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2018 22:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.