O sută de artiste gălăţence de ieri şi de azi

O sută de artiste gălăţence de ieri şi de azi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cel de-al 21-lea volum al istoricului şi cronicarului de artă plastică Corneliu Stoica, „Arta gălăţeană feminină” a fost lansat ieri la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) –  editor al acestei cărţi enciclopedice de colecţie. Zeci de admiratori de toate vârstele - plasticieni, scriitori, profesori, studenţi - au ţinut să împartă acest dar oferit de autor şi de editor celor prezenţi, în primul rând celor sărbătorite ieri, 8 Martie.

Volumul, selecţie ce constituie o premieră naţională, cuprinde viaţa şi opera a 100 de plasticiene stabilite aici ori născute la Galaţi şi trăitoare aici, în ţară şi în lume, din Canada, în Coreea de Sud: ieri au fost, în locul lor, multe dintre mamele acestora; chiar pe copertă este imaginea unui tablou pictat în America. Găsim în dicţionar biografii, reproduceri de artă, descrierea picturilor, sculpturilor şi lucrărilor de artă textilă, analize de stil.

Autorul, care îi alimentează cu informaţii plastice gălăţene pe câţiva autori recunoscuţi de enciclopedii naţionale de artă, din Bucureşti sau Iaşi, ne-a fascinat povestind despre aventurile descoperirii unui nou nume, a unui document uitat sau a unei lucrări, despre revenirea încăpăţânată pentru a convinge subiectul să colaboreze, realizarea unor relaţii on line, chiar prietenii, cu artiste din mai toată lumea, transformate deseori în expoziţii la Galaţi, despre poveştile adevărate ale adunării meticuloase de date. Pomenim aici, promiţând să revenim neapărat, despre odiseea contactării, la Miami, în ciuda „cortinei de fier” de atunci, a Georgetei Arămescu-Anderson, determinarea dăruirii şi aducerea primei mari donaţii de tablouri, în detrimentul Capitalei, călătoria pânzelor, cu vaporul, de la Rotterdam, vizita artistei la Galaţi.

Au elogiat incredibila „ceasornicărie” a acestui gălăţean, membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) - secţia Critică de artă, poeta Florina Zaharia, manager al CCDJ şi coordonatoare a proiectului, Sava David – preşedintele Filialei UAP („mă înclin şi mă închin în faţa dumneavoastră”, a spus artistul), plasticianul şi muzeograful Gheorghe Miron. A prezentat Iulia Costescu, ofiţer P.R. al CCDJ.

Citit 2115 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.