Picturi miniaturale pe piatră

Picturi miniaturale pe piatră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru cei mai mulţi dintre noi pietrele nu înseamnă nimic, le-am lovi pe stradă cu piciorul ori le-am azvârli în apă dacă am fi pe malul unui lac.

Însă Albert Gierling este artistul care transformă pietre obişnuite în opere desăvârşite, împodobindu-le cu straturi fine de vopsea ce ilustrează cetăţi, biserici, portrete, flori sau păsări. Iar pasiunea sa este neconvenţională nu numai datorită materialului folosit ca suport pentru imaginile zugrăvite, ci mai ales pentru dimensiunile rocilor folosite, care nu sunt mai mari de câţiva centimetri. Vezi VIDEO.

Cum şi-a băgat „Dracula Park” coada

Albert Gierling este născut la Sighişoara şi a ajuns în Galaţi prin repartiţie, în 1964, ca profesor de biologie la Universitate. Ideea de a picta pe piatră i-a venit în urmă cu vreo zece ani într-un context neobişnuit. Ministrul Turismului de la vremea aceea - Dan Matei Agathon - iniţiase proiectul „Dracula Park” căruia îi găsise o primă locaţie la Sighişoara.

Profesorul Gierling s-a alăturat atunci miilor de români care au protestat împotriva construirii parcului de distracţii în cetatea medievală. A apelat la sprijinul presei, a strâns sute de semnături şi a găsit această inedită cale de a scoate în evidenţă frumuseţile oraşului său natal.

Mai bine de jumătate din imaginile pictate pe piatră ilustrează turnuri, biserici, ziduri, case şi pieţe din frumoasa cetate a Sighişoarei.

Inspirat din arta japoneză

Desenul pe piatră, ca oricare altul, urmăreşte o tehnică specifică care îl ajută să reziste în timp. În cazul picturilor de mici dimensiuni sunt folosite însă şi unele instrumente fără de care efortul artistului ar fi zadarnic. E nevoie de o lupă care să mărească suprafaţa de lucru şi de pensule cu doar câteva fire de păr pentru a realiza până şi detaliile cel mai firave.

„Am o carte care descrie arta japoneză de pictură miniaturală şi am şi o tehnică personală, pe care n-o deconspir, de combinat vopseaua. Pietrele pe care le folosesc trebuie purificate printr-un procedeu specific: întâi se usucă la soare iar apoi se spală în apă de mare. Iniţial nu am crezut treaba asta, dar nu se prindea vopseaua de ele”, explică Albert Gierling.

Printre lucrările pictorului pe piatră se regăsesc şi alte teme care nu au legătură cu cetatea Sighişoarei, unele dintre ele fiind inspirate din natură ori din cultura japoneză.

„Am făcut câteva picturi miniaturale cu copii din America de Sud şi una cu copacul din grădina mea. Foarte frumoasă este «Puterea credinţei», care reprezintă o cruce cu rădăcini adânc înfipte în pământ şi cu braţele ce se despart în nenumărate ramuri. Am avut o încercare care m-a inspirat”, mai spune profesorul Gierling.

Colecţia desenelor miniaturale pictate pe mai bine de 100 de pietre ar încăpea toată într-o tavă, dar pentru că micile opere de artă sunt atât de delicate ele nu pot fi expuse oricum şi oriunde.

Albert Gierling a găsit o metodă prin care să-şi prezinte picturile fără teama de a le strica, prin fotografii ce alcătuiesc o expoziţie la îndemâna oricui. Iar lângă micile pietre aşază întotdeauna câte un băţ de chibrit ce-i serveşte drept etalon.

Cu buzunarele pline de pietre

„Aleg pietrele de pe stradă”, spune zâmbind ineditul artist. Nu doar rotunde şi nu chiar orice fel de pietre, doar cremenele translucide, explică el.

„Sunt alţii care se uită după sârme, după şuruburi... Eu mă uit după pietre! În excursii le caut pe malul apelor, iar în oraş pe unde găsesc câte o grămadă de pietriş de la vreo construcţie. Îmi încarc buzunarele şi am rezervă de materie primă”.

„Când văd o piatră frumoasă îmi vine şi imaginea, cam ce-aş putea să pictez pe ea. Desenul nu este plan, ci urmează forma pietrei şi îi folosesc toate denivelările. Trebuie să adaptez ideea şi tema la forma respectivă.”

Albert Gierling s-a gândit deja să picteze cetăţile săseşti din Ardeal şi mănăstirile din Moldova pe alte câteva simple pietre pe care doar el ştie cum să le pună în valoare. Arta sa miniaturală ar merita totuşi să fie expusă într-o zi, atât pentru bucuria artistului cât şi a celor care-i apreciază truda. Pe site-ul ziarului (www.viata-libera.ro) aveţi un film care vă ajută să intraţi în minunata lume a profesorului Gierling.

Foto: arhiva personală

Citit 1824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.