Gospodărie tradiţională inaugurată la Suhurlui

Gospodărie tradiţională inaugurată la Suhurlui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vatră strămoşească pentru identitatea noastră *

Judeţul Galaţi este de câteva zile mai bogat cu un locaş de cultură, un aşezământ tradiţional restaurat şi amenajat astfel încât să păstreze specificul gospodăriei ţărăneşti.

Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu” din Suhurlui şi-a deschis sâmbătă porţile în cadrul unei festivităţi organizate de către Muzeul de Istorie din Galaţi în colaborare cu Consiliul Judeţului.

La eveniment au luat parte atât oameni de cultură, cât şi cei ai satului, care au împărtăşit împreună sentimentul că sunt martorii deschiderii unui muzeu care ne va aminti peste ani de identitatea strămoşilor noştri.

Între conservare şi consacrare

Casa Rurală de la Suhurlui a fost construită de Andone şi Maria Avram, ţărani simpli care au ridicat împreună cele două camere mari, separate de-o tindă, cu prispă şi cerdac, peste care timpul şi-a lăsat nemilos amprenta.

Fiul lor, Ioan Avram Dunăreanu şi soţia, Elisabeta, sunt cei care s-au ocupat în ultimii ani de renovarea casei, păstrând sub acoperişul ei lucrurile care le-au aparţinut celor care au locuit acolo.

În 2007, familia Avram Dunăreanu a donat casa părintească împreună cu o colecţie variată de bunuri etnografice Muzeului de Istorie din Galaţi, care s-a ocupat mai departe de amenajarea gospodăriei.

În curtea casei din comuna Suhurlui au fost construite anexe folosite pentru expoziţii şi chiar pentru reconstituirea unui vechi atelier de fierărie care cuprinde foale din piele, nicovale şi tot felul de piese din fier. 

Festivitatea de inaugurare a Casei Rurale „Ioan Avram Dunăreanu” a început cu slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi condus de pr. prof. Eugen Drăgoi, reprezentant al Arhiepiscopiei „Dunărea de Jos”. Acesta a subliniat importanţa spaţiului tradiţional ţărănesc, acolo unde se conservă şi se consacră valorile.

Recunoaştere şi dăruire

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului Judeţean de Istorie - gazdă a evenimentului - i-a amintit pe cei care au contribuit la restaurarea şi la inaugurarea Casei Rurale. Ioan Avram Dunăreanu, cel care a donat casa, a primit o diplomă de excelenţă pentru pasiunea de a aduna un tezaur.

Dan Lilion Gogoncea - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie şi Lucian Mihalcea - directorul Direcţiei Economie şi Finanţe au primit de asemenea diplome pentru susţinerea culturii, iar primarului comunei Suhurlui Gigi Ţuţu şi părintelui Dumitraşcu Ungureanu le-au fost înmânate diplome de onoare pentru promovarea culturii în lumea satului.

La festivitatea desfăşurată în gospodăria tradiţională amplasată în mijlocul comunei Suhurlui au mai fost prezenţi Dan Basarab Nanu, directorului Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi şi Sergiu Dumitrescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi alături de alţi numeroşi invitaţi.

Elevii Şcolii Generale din Suhurlui au contribuit şi ei la întregirea atmosferei de sărbătoare cu cântece, poezii şi dansuri tradiţionale.

De la ruină la muzeu

Ioan Avram Dunăreanu, cel care a avut iniţiativa reabilitării casei ţărăneşti pe care a donat-o Muzeului de Istorie pentru a o lăsa mărturie generaţiilor viitoare, a cuprins cu emoţie în câteva cuvinte povestea ei.

„În această vatră strămoşească se instalau doi tineri care peste ani au devenit moş Andone şi tanti Maria, oameni gospodari, truditori ai pământului. Când nu au mai fost părinţii, casa a început să se ruineze şi mi-a venit o idee care a devenit în timp o credinţă”.

„Mi-am zis că ar fi bine să adun aici nişte obiecte care sunt pe cale de dispariţie şi o dată cu care dispare şi identitatea noastră. Trebuie să păstrăm istoria pentru a le putea dovedi urmaşilor că am trecut pe aici. «Tot ce-i frumos am vrea să n-aibă moarte…»”, a fost citatul cu care judecătorul gălăţean şi-a încheiat pledoaria în favoarea nepreţuitelor obiecte etnografice. 

Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu” găzduieşte expoziţia „Ambient tradiţional ţărănesc” în care se regăsesc vase din lut, icoane, război de ţesut, lampă cu gaz, covată şi obiecte de mobilier şi vestimentaţie tradiţionale.

Programul de vizită este acelaşi şi cel de la Muzeul de Istorie din Galaţi. Muzeul mai are alte încă 500 de piese care vor fi expuse în gospodăria tradiţională de la Suhurlui.

Citit 1844 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.