Victor Cilincă, un reformator al scrisului istoric contemporan
Foto: Marius Negri

Victor Cilincă, un reformator al scrisului istoric contemporan
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Timp de două zile, pe 28 şi 29 martie, s-au desfăşurat la Galaţi manifestările din proiectul Clubului Rotary Vigoris „Sub semnul centenarului. Arc peste timp 1918-2018”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Miercuri, Teatrul Muzical „N. Leonard” a găzduit spectacolul cu piesa de teatru „Se caută un mincinos”, de Dimitris Psathas, în interpretarea Teatrului „B. P. Haşdeu” din Cahul. Schimbul cultural dintre Galaţi şi Cahul s-a realizat prin cooperarea dintre cluburile Vigoris şi Donaris din Galaţi şi cel din Cahul.

Joi, la Casa Armatei (Cercul Militar), a avut loc o dezbatere, urmată de lansare de carte. Evenimentul, care a adunat foarte multă lume, a durat mai bine de trei ore. Moderatorul dezbaterii, prof. univ. dr. Florin Tudor, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" a propus invitaţilor şi publicului deopotrivă, o incursiune în contextul istoric al anilor 1917-1918. Au recreat atmosfera acelei perioade personalităţi ale învăţământului gălăţean: prof. univ. dr. Arthur Tuluş, de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, lector univ. dr. Gheorghe Ştefan, de la Universitatea "Danubius", dar şi directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru. De la Universitatea "B.P. Haşdeu" din Cahul, prof. univ. Ion Gheleţchi a completat din altă perspectivă imaginea acelor ani, aducând argumente istorice care au stârnit interesul celor prezenţi.

Victor Cilincă, de profesie gălăţean

Seara s-a încheiat cu momentul dedicat jurnalistului şi scriitorului Victor Cilincă, care a lansat cartea „Saga neştiută a Galaţilor. 1917-1918”. Au fost în sală, pentru a-l susţine, jurnalişti, scriitori, artişti plastici, profesori, studenţi, militari în rezervă. Dintre cei prezenţi îi amintim pe plasticienii Liviu-Adrian Sandu, Florian Crihană, directorii Direcţiei de Cultură şi Muzeului de Istorie, urmaşa eroului Costache State, profesoara Ioana Stoian State, scriitorii Ion Avram, Violeta Ionescu, Andrei Velea, Octavian Miclescu.

„În opinia mea, Victor Cilincă a reuşit în opera sa să transforme discursul istoric într-o formă de prezentare originală, sub forma unor scurte istorioare cu subiectul Galaţi. De aceea îmi place să spun, şi deloc subiectiv, că Victor Cilincă, ca un reformator al scrisului istoric român contemporan, a reconstituit istoria Galaţiului de la 1917 – 1918, pe care o potenţează, fără să o falsifice, oferind cititorului nu doar lecţii de viaţă, ci şi exemple de conştiinţă", a spus în prezentarea sa prof. univ. dr. Florin Tudor. Un alt scriitor, Ion Avram a ţinut să vorbească despre rolul important pe care îl are cartea lui Victor Cilincă, menită să reînvie în memoria gălăţenilor trecutul glorios al oraşului, care, iată, are cu ce se lăuda. Prin tot ceea ce face, premii literare  obţinute în numele Galaţiului, piese de teatru montate la nivel naţional, articole de ziar în care reînvie lucruri uitate din istoria, locurile şi monumentele urbei, dar şi prin cele două cărţi "Abecedar istoric gălăţean" şi "Saga neştiută a Galaţilor", putem spune că Victor Cilincă şi-a  căpătat o nouă  profesie, cea de  gălăţean. 

De altfel, scriitorul şi jurnalistul Cilincă a primit la lansare "sincere felicitări pentru aceasta superbă realizare în anul Marelui Centenar", transmise de Marian Moşneagu, comandor de Marină, doctor în Istorie, istoric militar specializat în Marină şi jurnalist militar, care până de curând a fost şef al Serviciului Istoric al Armatei, dar şi directorul Muzeului Marinei din România.

În final, elevele Şcolii Gimnaziale Nr. 17 "Nichita Stănescu", Sorina Manoliu şi Maricela Lupu, au interpretat o scenetă - "Decoraţia de ciocolată amară", scrisă tot de Victor Cilincă, care şi regizează, alături de Daniela Vlad, pentru că cineva trebuie să aibă grijă ca istoria locală să fie transmisă în mod accesibil tinerei generaţii.

Citit 2537 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.