Salonul Axis Libri. Ediţie specială Basarabia

Salonul Axis Libri. Ediţie specială Basarabia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar pe 27 martie, seara, marcând cum se cuvine Unirea Basarabiei cu Ţara, Biblioteca "V. A. Urechia" a oferit o ediţie cu totul specială a Salonului literar "Axis Libri", unde s-a lansat volumul "Istoria satului Speia", al venerabilului profesor basarabean Valentin Dumitru, vechi monograf. Şi cum, prin străduinţa lui Mihai Creţu, fost student basarabean la Universitatea "Dunărea de Jos" şi lider al Ligii Studenţilor Basarabeni - Galaţi, cunoscut activist cultural, l-a însoţit pe autor la lansare chiar primarul din Speia, Vitalie Coteţ, amfitrionul evenimentului, prof. Zanfir Ilie, managerul bibliotecii gălăţene, a promis că va deschide încă o filială, chiar în comuna Speia, aceasta adăugându-se celor cinci din Republica Moldova şi două din Bugeac, Ucraina.

În Sala "Eminescu", studenţi basarabeni au fost alături de obişnuiţii Salonului. De 28 de ani la Galaţi, născută chiar la Speia, pe "cuptiorul" din casa părintească, actriţa Svetlana Friptu, de la Teatrul Dramatic, a evocat clipele copilăriei fericite, la apa Nistrului. Prietena şi colega sa la Teatru, actriţa Veronica Păpuşă, basarabeancă al cărui bunic a scăpat de la execuţie pentru că sovieticii au terminat gloanţele, a recitat emoţionante versuri din Vieru: "În limba ta/ Ţi-e dor de mama,/(…) Şi doar în limba ta/ Poţi râde singur,/ Şi doar în limba ta/ Te poţi opri din plâns"...

Profesor de matematică şi fizică, acum pensionar, autorul cărţii a prezentat o parte din istoria vechiului sat de pe Nistru, a evocat personalităţi locale, precum un speian parlamentar la Bucureşti, deportat apoi în Siberia şi executat de sovietici, a vorbit despre fostele sere întinse pe 24 ha, cu fabrică de conserve pentru export. Primarul Coteţ declara ziarului "Timpul", din Chişinău: pentru sutele de specialişti de la Agrofirma din Speia, acum falimentată, se construise şi un bloc, cămin cu cinci etaje, lângă câmpuri, azi o ruină. Iar în sputnik.md, primarul declara că şi acum satul său "este una din puţinele localităţi din Republica Moldova în care se atestă o creştere a numărului populaţiei şi nu o scădere, aşa cum se întâmplă în majoritatea satelor din ţara noastră. Satul are un sistem de canalizare funcţional, în condiţiile în care în Moldova există raioane întregi care nu au reuşit o astfel de performanţă. Totodată, primarul din Speia menţionează că în localitate sunt şi locuri de muncă suficiente".

Citit 942 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.