ANIVERSARE | Un artist de 60 de carate. Pentru că Galaţiul nu are Montmartre, Gigi Miron nu are (încă) muzeu propriu

ANIVERSARE | Un artist de 60 de carate. Pentru că Galaţiul nu are Montmartre, Gigi Miron nu are (încă) muzeu propriu
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Astăzi, foarte invidiatul, însă tot necunoscut chiar la uriaşa sa valoare (are zeci de lucrări admirabile, pe care cred că nu le-a văzut nici dracu'!), prolificul, dar minuţiosul pictor şi grafician Gheorghe Miron (lucrează şi sute de ore la o pânză extraordinară!) împlineşte şase decenii şi seamănă tot mai mult cu Brâncuşi din epoca pariziană.

Miron are morala profesiei, ce se adaugă credinţei în cele de Sus, e obsedat de munca artistică, dar pune mâna şi pe ciocan, nu iartă impostura, lenea şi netalentul, promovează migala în artă, onorează înaintaşii de serie Mantu sau mai dincoace, i-ar spune "Mantu" întregului oraş, iar pentru Muzeul de Artă Vizuală jinduieşte şi la un nume propriu adăugat.

A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice Galaţi şi Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucureşti, secţia Artă Monumentală-Restaurare, e profesor, muzeograf, nu stă picior peste picior, ci pune tuşă peste tuşă. A avut tupeul de a risca, alături de plasticiana Irina Panţiru, să se angajeze la pictarea unei gigantice lucrări murale, chiar sub "bagdadia" de la etajul trei al noii Primării, pe 78 de metri pătraţi, mai întinsă decât cea a lui Bălaşa, operă în care apare Galaţiul dunărean, cu monumente şi vechile sale edificii de glorie! Ca la o Capelă Sixtină, a atârnat la acea înălţime ameţitoare ca să ne lase SEMN al Resurecţiei oraşului! A pictat chipurile actorilor noştri, dar şi compoziţii parcă de mitologie antică. În ceea ce stăpâneşte, arta plastică adică, a reuşit să-i molipsească şi pe alţii de dorul performanţei. Are tablouri extraordinare, cu rame fastuoase!

Cu expoziţii personale în ţară şi la Katowice, expoziţii de grup la Padova, Veneţia, Budapesta, Paris etc., Miron are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România, Grecia, Italia, SUA, Austria, Rusia, Franţa, Australia. A făcut lucrări de restaurare şi artă murală la Biserica Domnească "Sf. Nicolae" Curtea de Argeş, Capela Cimitirului din Moara Domnească - Ilfov, Muzeul "Theodor Aman" Bucureşti, Atelierul de restaurare "Brasso Art Achbah" - Austria, Biserica "Sf. Mihail" Braşov, Primăria din Câmpina, biserici gălăţene. A obţinut premii naţionale pentru grafică, inclusiv la bienale, la Buzău şi Neamţ.

Criticul şi istoricul de artă Corneliu Stoica a scris deja, salutând aniversarea artistului: "Este un artist pe deplin matur, cu un stil bine individualizat, la care a ajuns printr-o muncă asiduă, desfăşurată zi de zi cu gândul şi credinţa că ceea ce iese de sub penelul său să-i atragă pe iubitorii de artă, să-i emoţioneze, să le creeze bucurii şi satisfacţii estetice şi să rămână, să reziste şi să înfrunte devoraţiunile timpului. Un tablou care poartă semnătura artistului gălăţean este recognoscibil în orice mare expoziţie colectivă, el îmbie la dialog şi te face să descoperi frumosul în desenul impecabil, în organizarea compoziţională a elementelor care îl populează, în sensibilitatea, armonia şi expresivitatea culorilor.". Istoricul îl citează şi pe regretatul critic de artă Corneliu Antim, care, acum un deceniu, "aprecia că stilul lui Gheorghe Miron are la bază aprofundarea artei elenistice şi romane, a artei Renaşterii şi a celei din spaţiul Orientului persan şi indian, a artei romantice, dar şi a hiperrealismului şi a Pop-Artului".

În galeria foto, fragment din fresca de la Primărie la care a trudit Miron, urmat de peisaj, compoziție în natură, portrete (postări Corneliu Stoica), picturi și autoportret

Citit 4242 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.