Întâlnirile de la Mânjina

Întâlnirile de la Mânjina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De hramul sfinţilor Constantin şi Elena, în fostul conac de la Mânjina al fraţilor Constantin şi Elena Negri, va fi sărbătoare mare. Luni, 21 mai, de la ora 11,30, la Casa Memorială "Costache Negri" din comuna ce poartă numele emblematicului personaj istoric, se va desfăşura tradiţionala, de decenii,  manifestare  culturală "Întâlnirile de la Mânjina", în amintirea întâlnirilor de odinioară ale revoluţionarilor de la 1848 şi ale luptătorilor pentru Unire.

Manifestarea este organizată de Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", în colaborare cu Primăria Costache Negri, Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Ansamblul "Olympos" al Comunităţii Elene, Şcoala Gimnazială "Elena Negri" din comună, Şcoala Gimnazială "Elena Doamna" din Cuza Vodă şi Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea.

După o slujbă de pomenire, evocarea personalităţii lui Costache Negri şi recunoaşterea semnificaţiei conacului de la Mânjina în istoria românilor, va urma vernisajul expoziţiei "Un diplomat român la Constantinopol - Costache Negri", organizată de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat. Expoziţie pune în valoare importanţa negocierilor din capitala imperială, care au stat pe umerii lui Negri. "Cu tact şi înţelepciune, [Negri] a urmărit obiective care au contribuit la recunoaşterea Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri, la desăvârşirea unificării politico-administrative a statului român, precum şi la înfăptuirea reformelor realizate în plan intern în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza", scrie muzeografa.

În cadrul evenimentului se va desfăşura şi un program artistic, susţinut de elevii din Costache Negri, Cuza Vodă şi Pechea.

Citit 2558 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2018 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.