15 cadre didactice din Ismail, la Galaţi

15 cadre didactice din Ismail, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vineri, am avut plăcerea să asist, la Colegiul Naţional „Costache Negri”, la un lung şi interesant schimb de experienţă între universitari din Ismail, Ucraina, şi dascălii dăruiţi de la acest important colegiu. În aula şcolii, în clase sau la bibliotecă, ori la micul muzeu, cei 15 musafiri au întrebat, au notat şi au povestit dacă sunt şi diferenţe la modul de predare sau în tehnologie.

Nu este pentru prima oară când profesori vin de la şcoli sau universităţi din Ucraina până aici, de data aceasta periplul lor datorându-se unui proiect, desfăşurat între 21 şi 25 mai la Galaţi, pe baza convenţiei de colaborare între Universitatea Umanistă de Stat din Ismail - Ucraina şi gazda de acum, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, un stagiu de pregătire pentru profesorii universitari: „Schimb de experienţă şi bune practici în învăţământ”. Programul cuprinzând şi vizitarea unor „spaţii de formare practică”, precum Colegiul „Costache Negri”, organizatorul oferindu-le oaspeţilor, în timp scurt, şi obiective turistice precum Grădina Botanică, Muzeul Culturii şi Spiritualităţii Creştine, Catedrala ortodoxă, Muzeul de Istorie „Carol I” din Brăila etc. La colegiu, oaspeţii au fost conduşi de lect. univ. dr. Carmen  Alexandrache, de la Universitatea „Dunărea de Jos” – fostă elevă, şi apoi profesoară, a Colegiului. Suplinind şi absenţa directoarei a Colegiului, prof. Manuela-Andra Ionescu, tocmai aflată în misiune culturală în străinătate, a fost gazdă directoarea adjunctă, prof. Aura Aneta Ungureanu.

15 cadre didactice de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail: doamnele Lilia Ţiganenco, prof. dr. în  Istorie, prorector, Nadejda Kichuk, prof. academic, decan al Facultăţii de Pedagogie, prof. dr. în Istorie Liana Ciorna, decan al Facultăţii de Istorie, prof. dr. în Literatură Tatiana Şevciuc, şefa catedrei de Literatură Universală, profesori de la Facultatea de Economie şi bibliotecari ai Universităţii. Istoria, iată, este un obiect de studiu gingaş, care poate trece liniştit graniţele.

În Biblioteca venerabilului colegiu, mulţi dintre oaspeţi au fotografiat cu vădită plăcere fotografii romantice ale şcolii, vechi de un veac, de pe vremea când „Şcoala Normală de Învăţători” era chiar la marginea Galaţiului, ce se isprăvea chiar în Şanţul oraşului-porto franco, acum Bulevardul Coşbuc. Mutată aici, după anexarea Bugeacului de către Imperiul ţarist, „Şcoala Normală” abia fusese înfiinţată în 1877 la Ismail, prin strădaniile lui V.A. Urechia al nostru, pentru ca numai un an mai târziu să caute la Galaţi refugiul. Acum, au sosit chiar de la Ismail, cu buna curiozitate a profesorilor dăruiţi muncii lor, dascăli de acolo – profesori de Istorie, de limba română sau ucraineană etc.

Sufletul acestei întâlniri la Colegiu s-a dovedit a fi Natalia Ursu, coordonator la Centrul de Informare al României, din cadrul Universităţii Umaniste de Stat din Ismail, inaugurat acum doi ani. A fost alături, ca de obicei la astfel de „poduri culturale”, tânărul liant al acestor relaţii – Marius Crudu, vicepreşedintele Asociaţiei Danubiana Galaţi care, prin două parteneriate cu asociaţii culturale româneşti din Ucraina – din Ialpug, respectiv Tatarbunar – , organizează schimburi în domeniul Educaţiei. Astfel de acţiuni comune încep să devină tradiţionale, urmând ca şi gălăţenii să întoarcă vizita.

Citit 2846 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2018 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.