Galaţiul, cu deschidere spre Vest. Trupa Dramaticului, aplaudată în Festivalul internaţional ATELIER, la Baia Mare

Galaţiul, cu deschidere spre Vest. Trupa Dramaticului, aplaudată în Festivalul internaţional ATELIER, la Baia Mare
Secvenţă din spectacol, cu Oana Mogoş şi Ciprian Braşoveanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 6 iunie, în seara celei de-a şasea zile a Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER  - Baia Mare, ediţie aniversară, a fost invitată pe scena Teatrului Municipal trupa gălăţeană, a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Selecţia reprezintă un succes în sine, pentru un spectacol de mare succes la noi, înduioşător, bine lucrat cu mintea şi cu inima de actori, regizor şi tehnicieni!

„Sunt invitate companii teatrale care fac apel la montări gen experiment, structurate pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru poetic, teatru-circ, teatru documentar, teatru în spaţii neconvenţionale, teatru instrumental, teatru cu obiecte etc. „ – anunţau organizatorii, şi astfel se explică şi prezenţa, calitatea noastră în această selecţie internaţională, în care se întrec, între 1 şi 9 iunie, trupe din Italia, Belgia, Spania, Coreea de Sud, Ungaria, România (teatre dramatice sau de păpuşi din Bucureşti, Constanţa, Cluj, Baia Mare, Târgu Mureş, Galaţi). Cu oferte de teatru-dans ori gestual, teatru fizic sau documentar,  în spaţii neconvenţionale, instrumental, burlesc, teatru cu obiecte, de păpuşi (de 1 Iunie, au defilat păpuşile uriaşe), teatru-circ etc.

Galaţiul s-a prezentat cu spectacolul pentru sală studio „FAT PIG”, al dramaturgului american Neil LaBute. Am mai scris asta: „Un text contemporan, semnat de unul dintre cei mai jucaţi în lume dramaturgi ai momentului.  poveste de dragoste actuală, între un tânăr „cool” şi o bibliotecară supraponderală, cu opoziţia societăţii. Un spectacol pe un subiect mişcător”. Cu actori tineri şi dăruiţi: Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin şi Vlad Volf. Regia este semnată de Laura Moldovan, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, scenografia, de Ioan Bocoş, tot de la teatrul târgumureşan. Coregrafia e a gălăţencei Elena Anghel.

„O nouă bucurie ne face azi trupa spectacolului FAT PIG! Una din cele mai reprezentative producţii ale dramaticului gălăţean a atras atenţia şi a selecţionerilor Festivalului Internaţional de Teatru Atelier - Baia Mare”, posta secretarul literar al teatrului nostru, Mona Sandu. „Traseul acestui spectacol excepţional, care a impresionat public şi critici în aproape toate manifestările de gen din ţară, continuă cu această nouă reprezentaţie la unul dintre cele mai vechi festivaluri internaţionale din România!”

Pe drumul de întoarcere, l-am sunat pe directorul artistic al Teatrului „Fani Tardini”, regizorul Radu Nichifor, care şi-a însoţit colegii mai tineri în această deplasare la mare distanţă. „S-au pus şi scaune în plus… Am fost bine primiţi, trupa a fost aplaudată.  Am auzit şi spectatori care comentau că ne ştiu, că şi anul trecut au apreciat trupa noastră, în spectacolul „Trilogia belgrădeană””, mi-a declarat managerul. Aplauze!

Culise: Mai notăm, din „2 M news” Baia Mare: „Ediţia aniversară din 2018 va beneficia de o finanţare nerambursabilă din Timbrul Teatral de 8.000 de lei – cele mai mari finanţări, în cuantum de câte 20.000 de lei le vor primi Festivalul Intenaţional de Teatru „Shakespeare” din Craiova, Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe din Cluj-Napoca şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu”.

Citit 1086 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2018 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.