Festival la Dunăre. Galaţi, oraşul folkului şi al florilor de tei

Festival la Dunăre. Galaţi, oraşul folkului şi al florilor de tei
În imagine, Vasile Şeicaru
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Vineri, sâmbătă şi duminică, pe 8, 9 şi 10 iunie, se va desfăşura "Folk la Dunăre", a patra ediţie a festivalului organizat în Grădina de vară "Leonard", sub genericul "În oraşul florilor de tei", de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", Primăria Galaţi şi Fundaţia Culturală "Phoenix".

Spectacolele vor începe în fiecare seară la ora 20,00, preţul unui bilet întreg fiind 54 de lei, iar cu reducere 32,4 lei. Există, de asemenea, varianta achiziţionării unui abonament pentru toate cele trei seri  de festival, care costă 97 de lei. Pentru grupuri organizate intrarea este de 21,6 lei de persoană.

În prima seară îşi vor acorda strunele pe scena gălăţeană trupa Ţapinarii, George Nicolescu şi Victor Socaciu. Celebrul folkist a renunţat anul trecut la viaţa politică şi s-a concentrat exclusiv pe muzică, după ce s-a întors de la Montreal, la începutul lui 2017, unde a ocupat funcţia de consul al României. Prin urmare, cel care ne-a încântat copilăria cântând la Cenaclul "Flacăra" "Viaţa, iubirea ce dintâi" va fi astăzi prezent iar la Galaţi.  

Sâmbătă, 9 iunie, ne vor gâdila auzul în cel mai plăcut mod Vali Petcu, Raul Cârstea şi Ady Manolovici şi gălăţeanul nostru Vasile Şeicaru, cel care a dat şi un motto festivalului de folk, după unul din cântecele sale celebre, în care vorbeşte despre Galaţi, "În oraşul florilor de tei". Fostul atlet şi  profesor de sport gălăţean a debutat, aşa cum el însuşi mărturisea într-un interviu, pe  o scenă improvizată din lemne, undeva pe strada Domnească, în parfumul florilor de tei. A urmat apoi trupa Cristal, al cărui vocalist a fost o perioadă, Cenaclul "Flacăra", în care s-a "înrolat" după ce a fost la un spectacol, şi o carieră de baladist recunoscut pentru vocea sa cu personalitate atât în ţară, cât şi peste hotare. Nu ne rămâne decât să fim prezenţi sâmbătă, pentru a fredona alături de el "Aruncarea în valuri", "Citeşte numai la  final", "Viaţa-i viaţă, banu-i ban" şi "În oraşul florilor de tei", că tot sunt înflorite acum.

Ultima seară de "Folk la Dunăre" îi va avea ca protagonişti pe Gheorghe Lupan, Walter Ghicolescu şi Vali Boghean Band, cunoscutul şi măiastrul interpret din Republica Moldova. Valentin Boghean este cel de-al paisprezecelea copil în familia sa. După cum mărturisea  într-un interviu, "cei din familia Boghean sunt născuţi cu muzica în sânge", mama şi tata cântă, iar şapte dintre copiii familiei sunt muzicieni profesionişti. Vali, deşi a absolvit doar Şcoala de muzică de la Corneşti, Ungheni, clasa trompetă, a "învăţat la facultăţi" împreună cu fraţii şi surorile sale, cizelându-şi talentul şi "îmblânzind cu dragoste" numeroase instrumente.

Citit 8370 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Iunie 2018 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.