Din Itaca lui Zefirelli, Ion Anghel deschide şi la Galaţi uşa

Din Itaca lui Zefirelli, Ion Anghel deschide şi la Galaţi uşa
Plasticianul Ion Anghel, la microfon
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La vernisajul expoziţiei "De la subiect la obiect", de Ion Anghel, deschisă la Muzeul de Artă Vizuală, a vorbit cu multă căldură managerul muzeului, Dan Basarab Nanu. A ţinut să fie prezent, pentru a-l elogia pe plasticianul oaspete, chiar vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), ZuZu Caratănase. Despre prietenia cu oraşul şi cu meleagurile de peste Dunăre pe care le-a colindat ca adolescent, ne-a povestit şi Ion Anghel. Fiu al plasticianului de talie internaţională Gheorghe I. Anghel, oaspetele şi-a petrecut vacanţele copilăriei la bunicii din partea tatălui.

Tânărul Ion Anghel a absolvit Academia de Artă din Bucureşti, secţia pictură, doctor în arte vizuale. Este preşedinte al Comisiei de Onoare şi Arbitraj a UAP, lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi membru fondator al Grupului „Salmastru”.

Ne-a povestit că a descoperit, în călătorii prin sate din sudul ţării, vechi cărţi de rugăciune, scrise cu caractere chirilice, dar şi uşi de casă, de coteţe chiar, care l-au atras prin vechimea lor. În expoziţie, uşile-obiect artistic sunt fixate în suporţi şi pictate cu simboluri de către artist, ele păstrând pe gemuleţe hârtii îngălbenite, fie de cărţi de rugăciune, fie din presa comunistă, cu pozele Ceauşeştilor şi cu grafisme populare – mici adaosuri obscene. Sunt uşi din lemn cerute de la săteni din judeţul Buzău – satul  Plopeasa de Sus, sau din Ilfov – satul Jilava. Cealaltă jumătate a expoziţiei cuprinde lucrări de pictură, grafică şi colaj: uzează de materiale variate, de la hârtie, lemn, cuie sau lemn, la pânză, cărbune, bucăţi de aramă, pasta culorilor de ulei.

Autorul adună numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate. A realizat o pictură parietală de grup la Colegiul Les Bruyères, Valentigny, Franţa, a participat la o expoziţie de grup la Institutul Român de Cultură de la Veneţia şi la o alta la Academia Română din Roma, sau la Institutul Cultural Român Lisabona, Portugalia la Expoziţia-concurs de pictură – Fleur d’Eau, la Casa Diplomaţilor din Bucureşti, unde şi primea unul dintre numeroasele premii oferite artistului în ţară. În Grecia, la expoziţia şi tabăra de creaţie ”Ithaki”, în oraşul Vathi, artistul şi-a găsit astfel Itaca sa... Şi, lucru mai puţin obişnuit, pictorul a colaborat la realizarea picturilor pentru filmul „Callas Forever” de Franco Zefirelli.

Citit 1106 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.