Tamara Buciuceanu Botez - Doamna Comediei româneşti

Tamara Buciuceanu Botez - Doamna Comediei româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2005, la Festivalul de Comedie de la Galaţi, Tamara Buciuceanu Botez a primit Diploma de Cetăţean de Onoare al ziarului „Viaţa liberă”, pentru anii aşezaţi glorios pe scândura scenei, pentru forţă şi imaginaţie, pentru vocaţia comică irepetabilă şi, evident, pentru toate hohotele de râs pe care i le datorăm.

Atunci, Doamna Comediei româneşti ne-a mulţumit în stilul său caracteristic: păstrând şi ideea piesei „Nepotu’”, de Adrian Lustig, în regia lui Horaţiu Mălăele, spectacol în care tocmai jucase rolul mamei adoptive a unui nepot venit din America – a spus, pe scenă, în faţa publicului: „Thank You!” (mai exact Senchiu!), adăugând:  „Noi, actorii,  obişnuim să vă spunem: vă iubim. Eu vă spun: vă respect! Iar dacă mă mai invitaţi, mai vin în festivalul de la Galaţi. Mai am timp să iau şi premii”…

S-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, în Republica Moldova. În 1952 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (clasa prof. Ion Bălţăteanu) după ce, între anii 1948 şi 1951 frecventase cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi. 

Reprezentantă a  generaţiei de aur a teatrului românesc, una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara de matematică Isoscel din seria „Liceenii”.

A dat viaţă unor roluri memorabile pe scenele marilor teatre ale capitalei: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Are, de asemenea, o carieră impresionantă în televiziune.

Luna aceasta, actriţa va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, echivalentul autohton al celebrului Walk of Fame.

Ceea ce puţini ştiu este faptul că doamna Tamara Buciuceanu are rude la Galaţi: un verişor de-al doilea, domnul Constantin Toma. Dacă ar depinde de noi, am invita-o cu drag la Festivalul de Comedie, în toamnă.

Ceea ce putem face astăzi este să-i dorim din toată inima „La mulţi ani”! şi să-i mulţumim pentru cei 60 de ani dedicaţi scenei şi nouă, iubitorilor teatrului. Vă respectăm, Doamna Tamara.

Citit 893 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.