”Mergi să cânţi şi să răspândeşti lumina!”. Maria Tănase, la dublu, într-un concert de neuitat

”Mergi să cânţi şi să răspândeşti lumina!”. Maria Tănase, la dublu, într-un concert de neuitat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Doamne, nu pot să spun câte buchete de flori am primit pe scenă, de la spectatori, nu voi uita asta niciodată, cu siguranţă", ne-a declarat, cu emoţie, cunoscuta cântăreaţă gălăţeană  Maria Crăciun, după primul ei spectacol în care a evoluat singură, doar cu orchestra: "Tribut Maria Tănase".

"Au fost peste 600 de gălăţeni la spectacol şi pe mulţi i-am surprins cu o lacrimă pe furiş. Şi mă bucur că a fost prezentă atâta lume - mulţi au stat efectiv în picioare, pentru că nu au mai ajuns scaunele din Grădina de vară a Teatrului "Nae Leonard". Deşi stătea să plouă. Dar ne-a ajutat Dumnezeu şi n-a căzut niciun strop şi vreau să cred că spiritul Mariei Tănase a fost alături de noi, la concertul din 17 iunie. Am simţit că mi-a dat din energia ei. Chiar înainte de spectacol, de dimineaţă, am simţit nevoia să merg la sfânta Biserică Mavramol, să aprind o lumânare pentru Maria Tănase şi să-i cer îngăduinţa să-i cânt piesele; a fost pentru mine atât de important! Şi părintele meu spiritual, părintele Gherghe, m-a binecuvântat şi mi-a spus: "Mergi să cânţi şi să răspândeşti lumina!". Binecuvântarea sa a făcut o mie de lucruri! Contează mult un astfel de sprijin moral în lumea asta totuşi foarte rea, în care nu contează că ai numai 18 ani. Dar am reuşit să trec peste toate, peste răutăţi şi piedici", ne-a declarat steluţa cântecului, după spectacol.

Foarte tânăra cântăreaţă a învăţat-o pe divă ca la şcoală: "Am citit foarte-foarte multe lucruri despre minunata artistă Maria Tănase, am citit mărturiile oamenilor care au cunoscut-o şi au iubit-o. I-am ascultat de mică, cu fascinaţie, muzica. Avea o voce unică şi îşi alegea un repertoriu care mergea la inimă, selectat din ceea ce avea mai bun folclorul românesc sau compoziţii de neuitat. Le-am ascultat şi reascultat de mii de ori. Mi-aş dori foarte mult să reiau acest spectacol, poate de Sfânta Marie, am lansat propunerea către conducerea Primăriei, am susţinut foarte mult asta. O să vedem... Acum am muncit foarte-foarte mult, alături de orchestra "Doina Covurluiului". Am repetat la Centrul Cultural, mai bine de o săptămână. Dânşii sunt nişte profesionişti adevăraţii, orchestra e condusă de maestrul dirijor Ion Chiciuc, care m-a ajutat foarte mult cu partiturile. Mi-a plăcut foarte mult să colaborez cu ei şi, cu siguranţă, vom colabora şi în viitor. Zece piese am cântat în concert".

Artista intrat în Grădina de Vară prin spatele publicului, printre rânduri, şi i-a remarcat reacţia caldă. "Nimeni nu se aştepta să vin din spate, prin mijlocul lor, şi să încep să cânt... Acum mă întâlnesc cu multă lume pe stradă şi tot mi se spune cât de frumos a fost spectacolul. Că un spectacol Maria Tănase a fost ceva inedit pentru Galaţi şi mă bucur că am putut să las în amintirea gălăţenilor un aşa concert. Am filmat şi vom posta înregistrările".

Spectacolul a început cu "Ciuleandra", sirtakisul românesc, ca să spunem aşa, şi s-a încheiat cu "Mi-am pus busuioc în păr", când toţi cei din "sală" au primit fire de busuioc. "Nimeni nu cred că se poate compara cu Maria Tănase, dar simţeam că am o mică parte din ea în sufletul meu. Este unul dintre idolii mei, mi-a influenţat cântul! Am un tablou mare cu Maria, în sufragerie. E aşa, ca o icoană. E un simbol imens al României, ar trebui să se vorbească mai mult despre ea. Era o femeie foarte puternică".

Într-un mesaj pe reţelele de socializare, care îi prevede o carieră internaţională, Maria a fost felicitată aşa: "De departe, un copil pe scenă, dar ştiu că e o domnişoară, are chiar 18 ani şi arată fermecător, un înger sfielnic, eterică, fragilă şi un zâmbet ameţitor! Când începe să cânte, mai adaugă ceva imens la imaginea ei! O voce puternică, ce m-a făcut să cred că nu ea cântă! (…) Mă întrebam cum poate o fiinţă atât de micuţă să scoată sunete atât de puternice?"

Citit 2452 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2018 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.