Cartea lui Ionuţ Negrişanu, o inginerie literară

Cartea lui Ionuţ Negrişanu, o inginerie literară
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cunoscut actor de revistă, teatru, inclusiv de păpuşi, şi chiar de film, Ionuţ Negrişanu, care a jucat în atâtea şi atâtea spectacole de revistă, vine din interiorul fenomenului, inedit şi remarcabil, cu volumul I din "Teatrul de revistă şi muzical din România 1919-2017” (deci, şi cu date foarte recente): repertorii * regizori‚ interviuri * studii universitare" - Editura "UNATC Press", 2018, lansată la Festivalul "Axis Libri".

Prof. univ. dr. Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii "Dunărea de Jos", observa, la lansare, mulţimea de date conţinute, rod "a sute de ore în arhive prăfuite", autorul realizând "una dintre cele mai bune lucrări, care a dat tonul asupra analizei fenomenului pentru ultima sută de ani" şi a creat "o inginerie literară, al cărei secret îl deţine, pentru că rămâi prizonier mult timp după ce ai închis cartea! Vă asigur că nu e puţin lucru!". O carte scoasă la o editură "extrem, extrem de selectivă, cu un corp de recenzori ştiinţifici exigenţi!".

Negrişanu îl citează pe marele istoric al teatrului, Massoff, citim o cronologie, începând cu pehlivanii şi măscăricii de la 1712, despre întemeietorul modern Constantin Tănase, repertorii, pe ani, artişti, regizori, tehnicieni - nu lipsesc gălăţenii! - date din prima teză de doctorat despre revistă, cea a lui Aurel Storin, aflăm despre convergeţele artei muzicale cu teatrul, studiate de Carmen Mihăescu, citate din monografii, nume ilustre, printre care şi ale artiştilor şi managerilor gălăţeni, compozitori (chiar şi cu… un singur spectacol în palmares, precum Vasile Vasilache Jr., gălăţeanul Marcel Ionescu sau brăileanul Nicu Alifantis), vedem afişe, fotografii din spectacole, un top al regizorilor. 14 artişti de la teatrele din Galaţi şi ţară intervievaţi printr-un chestionar comun, sunt şi gălăţeni: regretatul Alexandru Jula, Theodor Munteanu, Nicolae Mantu, alături de Arşinel, Murariu sau Dumitru Lupu, într-un ultim interviu.

Dedicată istoriei centenare a spectacolului de revistă din România, cartea are parte de o prefaţă semnată de prof. univ. dr. Corneliu Dumitriu de la UNATC, director UNESCO Chair, care observă "analiza complexă" a "profunzimii şi calităţii râsului din cupletele memorabile ale revistei, precum şi o descifrare a tematicii repertoriilor de revistă şi de teatru muzical", autorul propunându-şi, până la volumul din 2019, şi un demers de început de drum: o comparaţie cu genul american Broadway!

Citit 2945 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 13:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.