Profesorul Nazare şi 39 de interviuri ”încăpătoare”

Profesorul Nazare şi 39 de interviuri ”încăpătoare”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cartea de interviuri blajine "Dialoguri V", a profesorului şi publicistului Ghiţă Nazare, scoasă la Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos", "autorul are ştiinţa dialogului, interlocutorii săi sunt personalităţi distincte, reprezentative, remarcabile prin rezultatele obţinute în diverse domenii, prin situarea în funcţii de conducere, prin talent, în arte", adună "informaţii deosebite" - punctează, în prefaţă, scriitorul şi profesorul Teodor Parapiru.

Răspund cunoscuţi prozatori, ca Ion Avram ori Vasile Ghica, poeţi, precum academicianul Nicolae Dabija, Eleonora Stamate, regretatul Dionisie Duma, alături de directorul Departanentului de literatură de la Universitatea "Dunărea de Jos",  prof. univ. dr. Simona Antofi, de fostul director la LVA, prof. Vasile Ciuchină.

Sunt 39 de interviuri "încăpătoare". "Nu mai avem oameni de stat, precum Armand Călinescu, de pildă", zice poetul Ion Zimbru. Desluşeşte secrete artistice Mariana Tomozei Cocoş, critic de artă şi plastician, care tocmai "a împlinit" o carieră de patru decenii printre comorile Muzeul de Artă gălăţean.

Din dialogul cu inginerul Costel Fotea, preşedinte al Consiliului Judeţean, aflăm prin ce se individualizează cultural judeţul. Răspuns: primul muzeu de artă modernă şi prima statuie a lui Eminescu din ţară.

Despre Eminescu îl întreabă pe prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu, profesor la Institutul Pedagogic gălăţean, fost director al Liceului de Filologie-Istorie, după Revoluţie, dascăl la Facultatea de Litere din Suceava, premiat de Academie; dialog, ca între doi profesori, mai "neted". Pe profesor îl deranjează dezinteresul pentru cultivarea limbii îngrijite, inclusiv în presă.

Pe scriitorul, dramaturgul Dan Plăeşu, la 75 de ani, îl întreabă şi despre deontologia jurnalistului.

Prof. Mary-Vona Răduţ, predând cândva la "Pedagogic", scriitoare, care a ţinut o "Casă de citit", l-a cunoscut pe intervievator pe vremea când acesta era inspector şcolar.

Prof, dr. Gheorghe Felea a lucrat în Guvern - director al unităţii de finanţare a învăţământului preuniversitar, firesc, nu răspunde la nişte laude care i-ar dăuna...

"Pădure sacrificată", răspunde editorul clujean Valentin Ajder, născut la Giurgiuleşti, la întrebarea despre calitatea unor producţii editoriale.

Citit 1252 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.