O viaţă înrămată frumos. Mariana Tomozei Cocoş - patru decenii admirând şi creând artă

O viaţă înrămată frumos. Mariana Tomozei Cocoş - patru decenii admirând şi creând artă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

40 de ani printre simeze, curatoare la 77 de expoziţii, 55 de cataloage tipărite - este mai mult decât o statistică despre criticul de artă, muzeograful şi plasticianul Mariana Tomozei Cocoş. Numai în "Viaţa liberă" a publicat peste 500 de cronici plastice!

"Nu m-aş fi gândit niciodată în mod serios să am o expoziţie în muzeul în care lucrez!" - a mărturisit, cu emoţie, protagonista expoziţiei vernisate la Muzeul de Artă Vizuală, pe 8 august, intitulată "Mariana Tomozei Cocoş - patru decenii de muzeografie". "Este o premieră expoziţia aceasta - ca tip de expoziţie, în care să apară partea documentară şi partea artistică", a adăugat sărbătorita, mulţumindu-i muzeografului şi plasticianului Gheorghe Andreescu, curatorul dublei expoziţii - de lucrări plastice (ulei pe pânză sau pe carton, pastel, sepia, cărbune), alături de fotografii şi documente monografice referitoare la activitatea artistei - şi realizatorul albumului expoziţiei, pentru ideea dublei oferte "şi în special pentru precizia şi fineţea plastică pe care a arătat-o în modul în care a conceput catalogul şi panourile".

"Expoziţia urmăreşte recunoaşterea valorii unui muzeograf, critic de artă, plastician, care timp de peste 40 de ani a reprezentat Muzeul de Arte Vizuale Galaţi în plan naţional şi internaţional", a spus managerul muzeului, Dan Basarab Nanu, adăugând: "S-a realizat astfel conştientizarea faptului că muzeul ştie să respecte valoarea nu numai "in memoriam", ci şi atunci când acest lucru este posibil prin discuţia directă cu muzeograful, criticul de artă, artistul".

Expozanta a recunoscut că "portretul este una dintre pasiunile mele din-totdeauna, dar în ultimii 15 ani sunt interesată mult de obiecte, fragmente de arhitectură care spun ceva. Care au o încărcătură a timpului şi poate uneori puţin mister, pe care încerc să-l descifrez". Ceea ce observase în deschiderea vernisajului şi curatorul: "Am fost impresionat de calitatea expozeului artistic. Am apreciat calitatea artistică a Marianei Cocooş pe structuri şi pe tematici. Este o expoziţie în care Mariana Cocoş îşi dezvăluie calităţile".

Dna Tomozei a adăugat şi "un gând, inevitabil", în acele momente, pentru părinţi - Ştefan şi Maria Tomozei, "cărora le datorez totul".

"În atâţia ani, niciodată n-am văzut-o pe Mariana atât de emoţionată!", observa managerul muzeului, în timpul întâlnirii de suflet cu iubitorii de frumos gălăţeni.

Citit 1814 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.