FESTIVAL | ”Serile de poezie ale revistei Antares”. Trofeul ”Steaua Dunării”, un ”Oscar” literar

FESTIVAL | ”Serile de poezie ale revistei Antares”. Trofeul ”Steaua Dunării”, un ”Oscar” literar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trofeul "Steaua Dunării" va fi acordat de Uniunea Scriitorilor din România (USR), în urma analizei unui juriu al uniunii, propus de Comitetul Director al acesteia, juriu din care va face parte şi un membru al Filialei S-E - iniţiatoare a acestui premiu. Trofeul va fi înmânat chiar de către primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în compania preşedintelui USR, criticul Nicolae Manolescu, prezent pentru prima dată la festival, dar nu pentru prima oară în filiala gălăţeană (poetul Corneliu Antoniu - preşedintele Filialei S-E a USR)


Continuă şi în acest an, între 26 şi 30 septembrie, în patru porturi şi un oraş din cotul Carpaţilor, cea de-a XX-a ediţie a Festivalul internaţional "Serile de poezie ale revistei Antares".

Pentru prima oară de când se desfăşoară acest eveniment cultural, în acest an se va acorda, unui scriitor român desemnat de un juriu, Trofeul "Steaua Dunării", distincţe a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Un premiu în bani, nu doar o diplomă!

"Este un lucru care se petrece pentru prima oară la Galaţi, aşa cum s-au reuşit aici, pe rând, înfiinţarea unei filiale pentru Galaţi şi Brăila a scriitorilor, revista "Antares", apoi Festivalul", spune preşedintele filialei, poetul Corneliu Antoniu.

Preşedintele filialei ne-a putut anunţa vestea bună: Festivalul internaţional este în sfârşit asigurat din punct de vedere financiar. "Consilierii locali au aprobat, în unanimitate, parteneriatul nostru cu Primăria Galaţi, pentru sprijinirea culturii!" - a anunţat Corneliu Antoniu, care ne-a oferit amănunte despre prezenţa poeţilor la festival, într-un periplu danubian cu spectacole în Galaţi, Brăila, Tulcea, Sulina, conform tradiţiei şi, pentru prima oară, Buzău.

Participă scriitori din Franţa, Germania, Rusia, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Cipru, Irak, Iordania. Unii au mai fost prezenţi şi la ediţii anterioare.

"Am lăsat, prin intermediul schimbului cultural internaţional, o impresie frumoasă în lume, în aceşti 20 de ani. Nu au mai putut veni acum spaniolii - au şi ei un festival, care se suprapune cu al nostru. Am legat prietenii literare de continuitate cu scriitori din lume, însă n-am putut oferi şi premii consistente, nu am putut să le decontăm nici măcar drumul, dar ei au venit mereu de dragul prieteniei, al poeziei şi al Dunării. În cultură, fiecare lucru costă. De exemplu, revista de cultură "Antares", care apare sub egida Uniunii, ar fi putut, cu fonduri asigurate, să apară lunar, să aibă un colegiu de redacţie… Când apari la trei luni, oferi mai puţin… În alte judeţe, primării de oraşe mari, consiliile judeţene, subvenţionează reviste de cultură. Ele au înţeles că, în istorie, rezişti industrial, dar cultural, rămâi! Se vede că, şi la Galaţi, Primăria, Consiliul Local şi-au dat seama cum stau lucrurile. De 19 ani, Primăria ne-a ajutat; nu şi Consiliul Judeţean - parcă am fi în ţări diferite. În toată ţara asta, aceste consilii judeţene sunt primele care sprijină actul cultural - susţin reviste zonale. Şi, vorba ceia: Dacă eşti clopotar, bate pentru toată lumea!".

Alături de trofeu, "se vor acorda importante premii: Ordinul Cavalerilor Danubieni în rang de Comandor, Premiul pentru cel mai frumos poem închinat Centenarului Marii Uniri, premiile Filialei S-E a Uniunii Scriitorilor pentru 2017.

Festivalul internaţional a avut, în aceşti ani, de-a lungul celor 20 de ediţii,  peste 150 de scriitori de pe mai multe continente, a fost mereu susţinut de Primăria municipiului Galaţi, indiferent ce partide politice au condus. E un lucru foarte bun, Primăria nu poate însă finanţa decât cheltuieli precum cele privind cazarea sau masa. Invitaţii au fost acum şi puţin derutaţi, iniţial a trebuit să renunţe la biletele de avion, dar întâmplarea fericită a făcut ca lucrurile să se rezolve şi să se voteze parteneriatul…

Finanţarea premiului, substanţială, se datorează generozităţii unor sponsori. În oraşul nostru, nu am avut până acum un premiu care, pe lângă valoarea culturală, să fie susţinut şi în bani".

Citit 1411 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2018 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.