10 plasticieni, admişi la dubla expoziţie din Bacău şi Chişinău

10 plasticieni, admişi la dubla expoziţie din Bacău şi Chişinău
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un „desant” numeros de artişti plastici gălăţeni – zece meşteri mari! – , cu opere remarcabile, a fost prezent la ediţia a XXVIII-a a prestigioasei, dublei expoziţii-concurs, naţionale şi internaţionale, „Saloanele Moldovei”, unde selecţia lucrărilor este întotdeauna extrem-extrem de riguroasă!

După ce, pe 12 iulie, grupul a expus, alături de sute de artişti din ţinuturile de pe ambele maluri ale Prutului, la Bacău – în Galeriile ALFA, la Centrul de Cultura “George Apostu” şi la Galeriile Frunzetti, a venit apoi rândul Chişinăului să se deschidă tradiţionalului eveniment, pe 31 august, la Centrul Expoziţional “Constantin Brâncuşi”.

Organizatorii dublului eveniment au fost  Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău şi Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Fiecare artist a putut participa doar cu o singură lucrare, ceea ce presupune din start o proprie selecţie la sânge. Lucrări de dată recentă – să fi fost realizate realizate în ultimii doi ani, la una dintre secţiunile: Pictură, Grafică, Foto-media, Sculptură şi Artă decorativă.

Au fost admişi în expoziţie cunoscuţi artişti gălăţeni din toate generaţiile: cu sculptură Denis Brînzei, Gheorghe Terescenco, Adrian Vădeanu, Lucian Jitariuc,  Relu Angheluţă,  Gheorghe Nour, cu linogravură – Liliana Tofan şi cu pictură Sterică Bădălan, Valentin Popa şi Gheorghe Miron. Şi nu e cel din urmă, căci tocmai pictorul şi graficianul, muzeograful şi profesorul gălăţean Miron a fost nominalizat, iar sculptorul Brînzei a fost chiar distins cu Premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din  Bacău, pentru lucrarea sa cioplită în lemn „Ochii din altă lume”.

Juriul, prestigios ca de obicei, a fost format din: Marius Barb, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), Gheorghe Dican, vicepreşedinte UAP România, Dumitru Bolboceanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, maestrul Valeriu Herţa, din Chişinău, şi Anca Mihăilă, plastician şi muzeograf la Centrul de Cultură „George Apostu” – Bacău. 

Expoziţia-concurs „este unică în ţară şi are ca scop atât evidenţierea identităţii culturale a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, cât şi statornicia oportunităţilor de promovare continuă a valorilor cultural-artistice din Republica Moldova şi România”, Centenarul făcând evenimentul „cu atât mai important”, am găsit scris în Expunerea de motive la Hotărârea Consiliului Local Bacău privind asocierea municipiului cu Complexul Muzeal băcăuan, care are o colaborare veche de 27 de ani cu instituţii culturale basarabene.

Citit 1927 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.