Costache Conanchi - vedetă uitată de patrimoniu

Costache Conanchi - vedetă uitată de patrimoniu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Anul 2018 este un an cu o încărcătură istorică şi culturală extraordinară. Pe lângă Centenarul Marii Uniri, 2018 a fost declarat şi Anul European al Patrimoniului Cultural. În cadrul acestor evenimente, la care se adaugă şi Zilele Europene ale Patrimoniului, se cuvine să aducem în atenţie o personalitate a culturii române, din ce în ce mai puţin evocată. Şi asta cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 240 de ani de la naşterea sa", atrage atenţia consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

"În pofida celor care susţin că judeţul Galaţi nu are obiective de interes turistic, care să poată fi vizitate, trebuie să spunem că adevărul este altul", adaugă consilierul. "Judeţul Galaţi se bucură de o pleiadă de personalităţi, de suficient de multe obiective care ne trimit la trecutul zbuciumat al istoriei şi culturii poporului român. Că aceste obiective sunt sau nu conservate, sunt sau nu vizitabile, ţine de proprietari şi de interesele acestora".

"Cel mai bun inginer hotarnic al timpului", poetul Costache Conachi a fost  cel care "creează primul limbaj poetic românesc din epoca modernă". S-a născut pe 14 septembrie 1778, la Ţigăneşti, fiind înmormântat tot acolo, în 1849. Stăpânul frumosului conac, acum ruinat, de la Ţigăneşti, mare proprietar agricol, a fost ridicat în rang de mare logofăt, adică întâiul boier de divan - guvernul boieresc al vremii. A fost tatăl Cocuţei Vogoride, autoarea unei însemnate pagini a Unirii.

Într-un an ticsit de evenimente legate de Centenar, Conachi pare să nu beneficieze încă de finanţarea unor acţiuni potrivite omagierii personalităţii sale, în timp ce conacul rămâne în continuare o frumoasă ruină…

În foto 1, galerie, fostă proprietate a Combinatului Siderurgic, acum ruinat, Conacul aparţine Academiei (Țigănești, foto: Marius Prisacariu); foto 2, boierul poet Costache Cobnachi, acoperit de alte evenimente... ; foto 3, conacul-ruină de la Ţigăneşti

Citit 1962 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.