Primul premiu gălăţean naţional de literatură a ajuns la Gh. Grigurcu

Primul premiu gălăţean naţional de literatură a ajuns la Gh. Grigurcu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premiul „Steaua Dunării”, decernat de un juriu naţional al Uniunii Scriitorilor din România (USR), care a avut de ales, foarte dificil, dintr-o listă de nume foarte apreciate de scriitori români, propuse de - Filiala Sud-Est a USR, a revenit preţuitului critic literar şi scriitor Gheorghe Grigurcu!

Acesta, în deschiderea de ieri, din sala Protoeriei gălăţene, a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional „Serile de literatură ale revistei Antares”, a citit şi unul dintre poemele sale. Născut în Basarabia, la Soroca, trăitor apoi în Transilvania – unde chiar Blaga l-a remarcat („promite enorm!)” – şi la Bucureşti, poetul Grigurcu este, a spus, cel „care a încercuit pământul românesc”.

Cu atâtea explozibile tot mai performante, îşi mai amintesc mulţi ce naiba a inventat Alfred Nobel? Desigur, Nobel a inventat Premiul Nobel; un trofeu, de altfel, consistent financiar, aşa cum destul de consistent pentru a stârni interesul s-a dovedit primul premiu naţional de literatură oferit acum de Galaţi, prin Filiala USR, revista de cultură condusă de poetul Corneliu Antoniu, directorul Festivalului, cu sprijinul Primăriei gălăţene şi a unor sponsori. Nu suntem mercantili, însă industria diplomelor de hârtie are nevoie şi de un trofeu care să răsplătească şi valoric truda Cenuşăreselor României, a oamenilor de cultură, adeseori implicaţi în generoase activităţi pro bono

Nominalizările la Premiul USR Sud-Est „Steaua Dunării” n-au fost de acolo! Şi ne bucurăm că dintre acestea a făcut parte şi poetul care şi-a dat numele unui şcoli din judeţul Brăila – Nicolae Grigore Mărăşanu. Alături de maestrul Grigurcu au mai apărut celebrul poet de pe boaba de piper Mircea Dinescu, poeţii Nicolae Prelipceanu, Marian Drăghici, Nichita Danilov, Sorin Mărculescu, Adrian Alui Gheorghe, Aurel Pantea, Paul Aretzu, Lucian Vasiliu. Greu, foarte greu de ales!

Din juriul condus de criticul Nicolae Manolescu, preşedintele USR, au făcut parte un gălăţean – poetul Corneliu Antoniu, criticul Alex Ştefănedscu, Răzvan Voncu, tânăr critic şi istoric literar, şi cunoscutul critic şi istoric literar Daniel Cristea Enache, reprezentant al conducerii pe ţară a Uniunii la deschiderea de la Galaţi, de ieri, a festivalului ce se va desfăşura, până pe 1 octombrie, şi în Buzău şi în Brăila, la munte şi pe fluviu.

Criticul a făcut o adevărată pledoarie pentru ideea că valoarea nu se găseşte doar în Capitală. Recitalurile oaspeţilor străini, tălmăcite în direct de traducătorii Carmen Andrei şi Petru Iamandi şi cele, deocamdată, ale câtorva dintre cei români, au fost un prilej de a vedea, de pildă, dându-şi mâna, vechi prieteni, un poet spaniol şi doi palestinieni vorbind calm despre vechile războaie maure din Spania, tipăriţi într-o antologie trilingvă a spaniolului, sau un poet rus, evocând cu francheţe relaţiile politice dintotdeauna ale Rusiei cu românii, susţinând însă prietenia literară fără frontiere.

Citit 1559 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2018 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.