Academicieni din România şi Basarabia, la statuia Cocuţei Conachi

Academicieni din România şi Basarabia, la statuia Cocuţei Conachi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Primăria municipiului Tecuci şi Fundaţia Pelin au anunţat pentru vineri 5 octombrie, de la ora 11,00, în Parcul Central „Al. I. Cuza”, începerea ceremoniei publice de dezvelire a unui monument dedicat  revoluţionarei Cocuţei Conachi, eroină principală a Unirii Principatelor. Urmează, în sala Ateneului a Fundaţiei Pelin, un simpozion dedicat aventurii scrisorilor secrete care au făcut atunci să „explodeze” Europa în sprijinul nostru.

Astfel, se deschide, în contextul istoric al Unirii Principatelor, în anul marcat de Marea Unire de acum un veac, cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, festival iniţiat anul trecut de scriitorul tecucean Vasile Ghica. Cel care este şi autorul proiectului realizării, de către apreciatul sculptor tecucean Dan Mateescu, al unui bust al eroinei prea puţin cunoscute încă românilor, lucrare care va putea fi admirată de acum încolo în centrul municipiului, nu departe de bustul lui Cuza, în parcul care poartă numele „Domnului Unirii”. Cunoscut, pe plan internaţional, datorită aforismelor sale, profesorul Ghica a publicat până acum şi două cărţi dedicate Ecaterinei („Cocuţa”) Conachi, fiica boierului-poet Costache Conachi, soţie nevoită a caimacamului necinstit al Moldovei, Nicolae Vogoride, şi apoi a primarului Romei, prinţul şi inginerul Emanuele Ruspoli.   

După dezvelirea monumentului, la Ateneul Pelin urmează să se desfăşoare un simpozion dedicat aceleiaşi tecucence de importanţă naţională, Cocuţa Conachi, despre ea aducând mărturie nume cunoscute ale unor „boieri ai Culturii” de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, vor susţine comunicate pe această temă academicianul Victor Voicu, vicepreşedintele Academiei Române, academicianul Nicolae Dabija, scrioitor şi istoric literar, cunoscut unionist, membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldovei, cunoscutul iniţiator şi redactor-şef al săptămânalului cultural „Literatura şi Arta”, de la Chişinău, prima publicaţie care a apărut în română în anii ´90. Cărturarul basarabean este şi preşedintele de onoare al Festivalului. Va susţine de asemenea o comunicare şi scriitorul Vasile Ghica.

În partea a doua a zilei, vor avea loc o lansare de carte, mult-aşteptatul recital internaţional de aforisme şi Gala acordării premiilor. În final, o surpriză de mare calitate: un intermezzo muzical cu celebrul artist Gabriel Croitoru, însoţit de vioara Guarneri, născută la 1730, a lui George Enescu. 

Deja, joi seara, în preambulul festivalului, va fi lansat şi volumul de aforisme „Gânduri desenate”, carte a copiilor tecuceni tipărită la Beirut, tradusă în şase limbi ale Occidentului şi Orientului de Naji Namaan, personalitate culturală internaţională prezentă la festivalul de anul trecut de la Tecuci. Cartea va fi dăruită participanţilor la Festival, iar copiii vor avea parte de propriul lor festival de recitaluri, în seara de joi, tot la Ateneul Pelin, de la 15,00.

Citit 1746 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2018 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.