Scriitorii vor să-şi construiască un sediu

Scriitorii vor să-şi construiască un sediu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Festivitatea de decernare a Premiilor Filialei Sud-Est ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi ale Revistei de cultură „Antares” au încheiat, duminică, 30  septembrie, în sala Protoeriei Galaţi, unde și începuse, pe 26 septembrie, Festivalul Internaţional „Serile de literatură ale revistei Antares”, Ediţia XX. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Local şi al Primăriei Galaţi, cu ajutorul Primăriei Municipiului Brăila şi al unor sponsori de suflet. Sub genericul „Poeţi în Centenar”, scriitori din România şi din alte 11 ţări au susţinut un recital al prieteniei internaţionale şi al poeziei Dunării.

Premiile acestea de final au fost oferite scriitorilor români, cei străini primind diplome. Anul acesta, Ordinul Cavalerilor Danubieni a fost înmânat de către iniţiatorul acestuia, poetul Corneliu Antoniu, brăileanului Mircea Vasiliu. Premiul pentru proză a fost acordat scriitorului băcăuan Cornel Galbăn. Un premiu pentru carte de copii şi tineret a fost acordat scriitoarei şi plasticienei Fevronia Spirescu, din Adjud. Premiul pentru poezie nu s-a acordat în acest an, nicio carte de poezie tipărită în 2017 neajungând la conducerea filialei, a explicat directorul festivalului, poetul Corneliu Antoniu, director al revistei „Antares” şi preşedinte al Filialei Sud-Est a USR. Premiul pentru carte de istorie a ajuns la subsemnatul. Poetul Ion Zimbru, colegul nostru de la „Viaţa liberă” de aproape două decenii de poezie diurnă, a primit tot acum Premiul pentru cel mai frumos poem dedicat Marii Uniri. Pentru că a fost şi un premiu în plic, însoţit de o cupă specială, sponsorul momentului a fost preşedintele filialei Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Marian Filimon, care a vorbit cu căldură despre personalitatea premiată.

Cu sprijinul unui astfel de sponsor şi al altor susţinători generoşi în bani şi în muncă, poetul Antoniu, cu experienţă de constructor, a propus un proiect foarte ambiţios: ridicarea, în câţiva ani, cu ajutorul unor constructori, a unui sediu propriu al Filialei, în care să fie amenajat şi un muzeu al scriitorilor gălăţeni. Actualul sediu are unele probleme  de siguranţă a construcţie.

Început cu decernarea, pentru prima oară la Galaţi, a premiului naţional de poezie Steaua Dunării, adjudecat de poetul şi criticul Gheorghe Grigurcu, Festivalul a călătorit, ca de obicei. Pe parcursul periplului prin trei oraşe – două fiind porturi la Dunăre - poeţii au avut întâlniri şi recitaluri în şcoli: la Buzău, la Liceul  Teoretic „Alexandru Marghiloman”, la Galaţi, la  C.N. „Vasile Alecsandri” şi la Liceul de Marină. La Brăila, a fost vizitată Casa memorială „Panait Istrati”, iar la Buzău, cea a lui Vasile Voiculescu, dar şi Tabăra de sculptură din oraş, ba chiar şi  „extratereştrii” vulcani noroioşi din zonă. La Galaţi, Gala de poeme şi muzică – miniconcert Claudia Christiansen, Argentina  - „Maison de la poesie danubiene” s-a încins în Sala „Budapesta” a Hotelului Danube Stars. Şi, tot la Brăila, s-a petrecut, cu recital, lansare de carte, de revistă şi colocviu, mult-aşteptata croazieră pe Dunăre, o tradiţie a Festivalului veche de 19 ani, acum cu nava „Lacul Sărat”.

Citit 1638 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 11:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.