Spectacol-eveniment la FESTIVALUL COMEDIEI | Commedia dell’arte, în culori actuale

Spectacol-eveniment la FESTIVALUL COMEDIEI | Commedia dell’arte, în culori actuale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, 16 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", Gala Naţională a Comediei continuă cu un spectacol de inovaţie, energie şi mişcare: "Trix Show", al Teatrului "Aureliu Manea" din Turda, un spectacol de autor "marca" Mihai Gruia Sandu. O să descoperiţi o mulţime de personaje care au în nume şi "Trix", poartă măşti şi sunt hazoase.

"În evolutivă legătură cu acest segment preluat din commedia dell’arte, în noua sală studio a teatrului a năvălit însă şi Tinereţea teatrului turdean într-o desfăşurare fulminantă de forţe actoriceşti numită enigmatic TRIX Show, spectacol dinamic fără limite, conceput  şi regizat de Mihai Gruia Sandu. Iată un minunat prilej pentru a pune în valoare coeziunea de simţire şi acţiune a unei trupe" - aşa scria Adrian Ţion, în revista "Tribuna" din Cluj, despre evoluţia spectacolului în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Turda - TIF.

Ce este un Trickster?

Un jongleur, un farseur, un păcălitor, pus pe şotii, nebun, bufon, smecher... etc - un personaj care, cu un nume sau altul, nu lipseşte din tradiţia culturală a niciunui popor. El este cel care, bătându-şi joc, luând în derâdere ceea ce pentru alţii pare serios şi de neatins, inversează valorile şi, în consecinţă, deşi nu e niciodată agresiv sau violent, este foarte periculos pentru putere, pentru sistem. Arma lui este UMORUL. Dar, răsturnând ordinea stabilită sau impusă, el devine un factor de schimbare, deci de progres. Tricksterul nostru naţional se numeşte sugestiv Păcală. E din aceeaşi familie spirituală cu Till Eulenspiegel, Hanswurst, Reynard şi multi alţi violatori ai tabuurilor. (…). Nonverbal, muzică live, acrobaţie, dans, joc de măşti, lazzi-uri de virtuozitate, marionete, schimbări rapide de personaje, actori fantastici!" era citat chiar regizorul Mihai Gruia Sandu, pe Biletmasrer.ro.

Maestrul Gruia Sandu este un specialist în commedia dell’arte, pe care o predă şi o pune în scenă, reconstituind un arhetip european preţios şi un mod de exprimare prin gest şi mască, astăzi uitat. Îndrăgit actor de teatru şi film, dramaturg şi regizor, iubit de copii pentru rolul Arlechino, la TVR, profesorul Gruia Sandu ne-a fermecat în festivalul naţional de la Galaţi şi în alte ediţii, prin ateliere inedite.

Citit 1475 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.