„Bal la Savoy” - într-o montare de excepţie la „Nae Leonard”

„Bal la Savoy” - într-o montare de excepţie la „Nae Leonard”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Actorii Teatrului Muzical „Nae Leonard” s-au pregătit intens în ultima perioadă pentru ca în acest sfârşit de săptămână să prezinte publicului o premieră de zile mari. Este vorba despre opereta „Bal la Savoy”, de Paul Abraham, pe un libret de Alfred Grünwald şi Fritz Löhner-Beda, o punere în scenă care, în urmă cu 27 de ani a avut un imens succes la spectatorii gălăţeni.

Atmosfera Parisului din anii ’30, personaje interesante (un marchiz, o compozitoare de jazz, un ataşat de legaţie, o dansatoare argentianiană, printre alţii), situaţii care stârnesc râsul, toate condimentate cu multă muzică şi dans.

Asta îi aşteaptă pe spectatorii Galaţiului de acum. Spre deosebire de spectacolul de la începutul anilor ’80, regizat de Nicolae Ciubuc, cel din 2009 este o producţie 100 la sută locală. La conferinţa de presă de ieri, care a precedat reprezentaţiile de sâmbătă şi duminică, de la Teatrul „Muzical”, au fost prezenţi toţi cei care îşi pun amprenta pe spectacol.

Două distribuţii

„Bal la Savoy” este una dintre puţinele producţii realizate cu două distribuţii diferite. Ca urmare, în această stagiune, gălăţenii pot urmări, practic, două variante diferite ale spectacolului.

„Am încercat să valorificăm întregul potenţial al colectivelor teatrului şi am început printr-un casting pentru distribuţie. Aşa au reieşit două variante, cu protagonişti diferiţi”, a explicat Laura Sava, consultant artistic al instituţiei.

Pe una dintre distribuţii se regăsesc Ionuţ Negrişanu (marchizul Aristide), Ana Condrea (Madeleine, soţia sa), Adina Lazăr, Lăcrămioara Platon, Isabela Oancea, Iulian Sandu, iar în cealaltă Adrian Ionescu, Liliana Podlovski, Iulia Florea, Mitică Belciugan, Lucia Cicoara, Roxana Dobre.

Culoare şi dans

Regizoarea Ana Condrea, care, în această calitate, a mai colaborat cu instituţia gălăţeană şi la spectacolul „Ţara Surâsului”, a lăudat întreaga echipă cu care a lucrat.

„Am creionat personajele şi prin viziunea personală a artiştilor. Am dorit să redăm umorul fin, subtil, al anilor ’30 şi exuberanţa petrecerilor la care lua parte toată lumea bună a Parisului.”

Artistul plastic Gheorghe Andreescu, scenograful spectacolului, a realizat costumele ţinând cont de două elemente esenţiale: lumina puternică şi armonia cromatică bazată pe structura celor două acte.

Maestrul Fănică Lupu a mărturisit că a avut destul de mult de muncit la numeroasele momente de coregrafie, mai ales că unele dintre ele sunt inovaţii.

„Gălăţenii ar trebui să  se aştepte la un spectacol viu, în care artiştii, de la primul actor până la ultimul solist, sunt în mişcare aproape tot timpul”.

„În general, opereta clasică este cunoscută, dar acest spectacol trăieşte mai ales prin mişcare şi prin dans, apropiindu-se ca stil de îndrăgita «My Fair Lady»”, a spus acesta la conferinţa de presă, într-un moment de respiro.

Pentru că aceeaşi operetă se joacă, momentan, şi la Bucureşti, echipa de la Galaţi a încercat să-i dea o notă mai mare de spectaculozitate, apropiind-o, atât cât permite stilul operetei, de genul musical, au accentuat atât Laura Sava, cât şi dirijorul Sorin Oancea.

Nu rămâne decât să vă convingeţi venind sâmbătă sau duminică, de la ora 18, în schimbul a 21,2 de lei, cât este preţul biletului întreg, la sala teatrului „Nae Leonard”.

Citit 2057 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.