România pe hârtie în 100 de chipuri. Mândrie și judecată
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Mândrie și judecată
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aparent, ne mândrim cu Anghel Saligny: un colegiu tehnic îi poartă numele, la fel și una dintre cele mai importante străzi, bustul său stă la loc de cinste în fața Facultății de Mecanică. De fapt, de foarte mult timp, nu ne mai pasă deloc: una dintre cele mai importante clădiri ridicate de el cu fonduri guvernamentale, Pescăriile Statului, zace în ruină. După decembrie 1989 a intrat în patrimoniul Pescogal, de unde a ajuns în proprietatea unei companii bucureștene. Deși este într-o stare evidentă de degradare, autoritățile locale nu par deranjate de acest fapt.

Revenind la Saligny, motivele noastre de mândrie sunt date și de faptul că s-a născut în 1854 în Șerbănești, județul Galați; este unul dintre fondatorii ingineriei românești, pionier în construcția de poduri și silozuri cu structură metalică. Podul de 430 de metri ce traversează Siretul la Cosmești este una din realizările sale din tinerețe, fiind executat pe când avea doar 34 de ani. În aceeași perioadă proiectează silozurile din beton armat din Brăila și Galați, în prezent în gravă suferință, și începe lucrările la podul peste Dunăre.

În imagine, Doru Căstăian, profesor la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", traducător, publicist, scenarist de softuri educaționale, doctor în filosofie, laureat al Premiului "Merito" pentru excelenţă în educaţie în 2018. Stă lângă bustul lui Saligny, dezvelit în 1987, și răsfoiește lucrarea "Carte folositoare de suflet", publicată la Iași. Pe 30 octombrie, Căstăian își lansează în Galați ultima carte publicată: "Cum și de ce (mai) educăm".

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 3176 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.