Un Goldoni remaniat în Gala Comediei

Un Goldoni remaniat în Gala Comediei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gala Naţională a Comediei continuă azi, 23 octombrie, cu spectacolul Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, cu un titlu-cârlig: „Mincinosul”, de Carlo Goldoni, în regia lui Vasile Nedelcu.

Spectacolul beneficiază de o distribuţie numeroasă şi de aportul mişcării (coregrafia – Mălina Andrei), al muzicii originale (compusă de Ovidiu Iloc), de o interpretare, la chitară clasică (Corneliu  Voicescu) şi de scenografie îndrăzneaţă (Andrei Bădulescu Vişniec) care îl aduce mai aproape de temporalul neutru.

Ca orice text arhicunoscut de 300 de ani de succes, tentaţia unei noi interpretări nu putea fi evitată: „Unde începe comedia şi se termină drama? Răspunsul îl găsim în formula regizorală, care a renunţat la timbrul consacrat al încorsetării personajelor „în scheme“, ca în commedia del ’arte, ci, din contră, le-a oferit lejeritate printr-o multitudine de stări spre a se arăta aşa cum sunt” – consemna filologul Steluţa Pestrea Suciu în "Monitorul Express” de Braşov. „Remarcabile sunt performanţele actoriceşti. Interpreţii nu s-au căznit să augmenteze comicul sau să-l deturneze, ci l-au tratat cu vădit talent.” Iar  „punerea în scenă este plină de mişcare. Costumele, un melanj între vechi şi nou, slujesc interpretarea.” „Spectacolul ne încântă printr-un Goldoni deloc străin secolului XXI. La rândul său, regizorul scria, citând dintr-o replică a Mincinosului – „Nici cel mai mare gazetar din Europa n-ar fi putut să născocească o poveste atât de bine ticluită„ că „piesa lui Goldoni este o capodoperă a genului: scene de antologie, intrigă condusă cu abilitate, comic debordant… Dragoste, poezie, dramă… toate într-o piesă!”

Citit 765 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.