Tudor Şerban şi Basarab Păltănea, o simbioză cu abordări diferite

Tudor Şerban şi Basarab Păltănea, o simbioză cu abordări diferite
Din nou, afluenţă mare de public
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Într-adevăr, avem o metaforă în această seară", a concluzionat plasticianul Sava David, preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). "Aceste lucrări pot figura, oricând, în orice fel de instituţie occidentală - sunt abordări moderne, ultramoderne chiar! Mă bucur că, după un vernisaj de excepţie, al expoziţiei dlui Gherghe Miron, un Rembrandt al zilelor noastre, sala este plină! Şi astă-seară, iarăşi, e un alt tip de expoziţie, dar rezultatul mi se pare la fel de excepţional, pentru că sunt două abordări diferite: avem un grafician cunoscut - Tudor  Şerban - şi un pictor care vine foarte tare din spate - Basarab Păltănea -, cu o abordare foarte modernă, cu o tehnică personală, ceea ce este foarte important!".

În creion, în tuş, cu laviuri, abordând decorativul sau portretul minuţios realizat, tablouri mari ori ilustraţii la cartea poetului Marius Grama, Şerban etalează mai mulţi plasticieni într-unul singur. Continuând să apeleze la materiale recuperate din ambalaje, Păltănea, la a doua sa expoziţie personală în numai un an, vine cu "pânze" de mari dimensiuni, cu reliefuri ce oferă o adevărată arhitectură.

Cu doctorat în artă, Şerban e lector la Catedra de Pictură a Universităţii "Dunărea de Jos", a expus în ţară şi în Franţa, e membru al grupului de artă experimentalist "Athanor", distins cu premii. "Creaţia sa se caracterizeză printr-o continuă explorare a valenţelor expresive ale limbajului plastic, stăpânind desenul sub toate formele lui - în creion, cărbune, dar şi gravură, îşi permite şi "să se joace"", iar Păltănea "evoluează în zona picturii sau obiectului abstract, punând accent deosebit pe textura lucrării, pe colaj, cu sensibilitate modernă", a spus criticul Mariana Tomozei Cocoş.

Plasticianul Ioan Tudor a ţinut un adevărat curs de istorie a artei gălăţene, vorbind despre nume respectate de plasticieni actuali şi evocându-i pe profesorii săi şi pe profesorii acestora, de la Mantu la Spirescu, Dăscălescu sau Onuţ, de la care a preluat ştafeta meşteşugului, la rândul său devenind dascăl. "E un suflu nou care se afirmă cu tot mai mare insistenţă. Filiala s-a mărit foarte mult, constant, în ultimii patru ani!". Artistul a adăugat cu haz că, la Salonul de iarnă, care va urma prezentei expoziţii, doar câteva dintre lucrările mari ale celor doi expozanţi de acum… ar putea lăsa în (prea!) mica sală de expoziţie loc pentru alţi artişti. Plasticianul şi muzeograful a spus: "Nu mă gândeam că melanjul dintre cei doi va fi atât de fericit".

Citit 1028 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2018 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.