”10x10. Născut în România” - un spectacol cum rar vezi

”10x10. Născut în România” - un spectacol cum rar vezi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ziua când Dunărea n-a mai fost albastră, ci bluess, jazz şi poezie. Neapărat meritau consemnate clipele cu totul speciale, fireşti, de care rar ai parte, pe care l-a trăit, în sala aproape plină a Teatrului Dramatic, la „10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA”.

Un spectacol de peste două ore şi jumătate, aplaudat în delir, de un public care a cântat alături de artişti şi, la final, a stat încă vreun ceas, răbdător, la coadă, pentru autografele poeţilor şi cântăreţilor oferite odată cu antologia împărţită gratuit, cartea de versuri cu același nume, scoasă de Editura Tracus Arte. Iar mai târziu, urcând cu greu pe scena înaltă, ne-a citit zece poeme Nora Iuga. Unul, despre cum poţi scrie poezie şi în bucătărie, pe orice, chiar îngenunchiată în faţa scaunului pe care scrii, mi-a adus lacrimi în ochi! Atunci şi-a explicat emoţiile: „Am început să cred în destin foarte tare şi Galaţi pentru mine este legat de un destin. Bunica mea, Eufrosina Cornelia, s-a născut la Galaţi şi eu nu am ajuns la Galaţi decât acum câţiva ani. Tot destinul probabil a făcut ca la ora actuală în Galaţi să trăiască cei mai apropiaţi oameni ai mei, băiatul meu, balerinul Tiberiu Almosnino, şi Angela Baciu, poetă”, a spus scriitoarea recunoscută internaţional, al cărei nume real este Eleonora Almosnino.. „Iată că e imposibil să nu iubesc Galaţiul, dacă atâtea lucruri mă leagă de acest oraş”…

Coproducție finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale

Evenimentul desfăşurat la noi în seara de 14 noiembrie a fost o coproducţie Teatrul Dramatic ”Fani Tardini”, asociaţia Euro CulturArt şi Clubul UNESCO-Adolescenţii, un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Un spectacol itinerant, pentru zece oraşe din ţară, Galaţiul fiind al patrulea. Un alt moment de maximă emoţie am trăit atunci când parcă a luat foc percuţia sub beţele lui Lorin Mihalache, tânăr toboşar excepţional, cu studii înalte muzicale la Boston! El şi-a acompaniat tatăl, pe Marius Mihalache, pianistul care a ales cu îndrăzneală să uimească melomanii de pe câteva continente cântând muzică clasică la… ţambal. Acum, a interpretat la celebrul său ţambal alb, cu aerul că ar apăsa clape de clavecin, o repriză de jazz, în care a topit şi enesciana „Rapsodie română”, şi „Hora staccato” a lui Dinicu. Poetul Dan Mircea Cipariu, inima evenimentului itinerant, a citit din Bogdan O. Popescu, Ioan Es. PopIoana Crăciunescu şi din alţi câţiva dintre cei  zece poeţi cuprinşi în această antologie a Centenarului, ba a şi… cântat ardeleneşte –  am constatat că are şi voce! Ca istorie de familie, poetul a evocat un strămoş, dar a cântat şi un vechi cântec popular… de familie: „În 1832, Timotei Cipariu nota câteva versuri, chiar din satul Pănade. Versurile sunau în felul următor: Mă suii pe deal ca să văz de cal/ Văzui frâul dracului/ În mijlocul satului,/ Sus pe dealul Mărtineşti/ Nu-s ficiori ca Cipăreşti”…

Mike Godoroja, bucuros de revenirea la Galați

Cu talent actoricesc (am constatat – cântăreţul a folosit, ca la teatru, multe din replicile atractive folosite şi la evenimentul de la Braşov) formidabilul muzician Mike Godoroja, producător de proiecte muzicale şi de evenimente, realizator de emisiuni jazz, rock şi blues, şi-a prezentat echipa: bateristul din trupa Blue Spirit, Vali Vătuiu, rockerul Tibi Duţu, la chitară bass, Alin Păun – chitară solo, „compozitorul, aranjorul, chitaristul, liderul de formaţie, Eugen Mihăescu de la Kripton”, Dorian Pîrvu  - „una dintre revelaţiile mele ca artist” , deşi cu numai după mâini, la pian şi sintetizator,  Marcian Petrescu, „cel mai bun muzicuţist pe care-l are ţara asta”, liderul trupei Trenul de noapte. Artişti extraordinari!

”Feţi Frumoşi şi Ilene Cosânzene, am marea bucurie şi onoare şi în acelaşi timp o nostalgică rememorare a tuturor acelor ani pe care i-am petrecut aici, la poalele Dunării, oraş de legendă, de istorie şi, cum spune băiatul meu, îndrăgostit de „Toate pânzele sus”, tată te duci în oraşul în care era goeleta „Speranţa”.” Artistul şi poetul cântecelor sale a şi cântat pe un text în care îşi chema iubita… la Galaţi! 

O propunere demnă de analizat

Mai notăm şi că Dan Cipariu propunea „să existe pe malul Dunării un muzeu european al construcţiilor navale, un muzeu al apei, mai cu seamă că sunt acolo două structuri formidabile făcute de doi maeştri, e vorba de George Apostu şi Ingo Glass. Aceste două lucrări au o cotă europeană şi mondială formidabilă. Am discutat despre asta şi cu una dintre cele mai importante voci ale literaturii române, mult premiată în spaţiul vorbitor de limba germană. A luat cele mai mari distincţii la Bonn, la Berlin, la Viena, o traducătoare excepţională, este vorba de Nora Iuga”.

Citit 1562 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.