Galaţiul, colindat şi urat după tradiţii străvechi. Festivalul de datini şi obiceiuri ”Tudor Pamfile”

Galaţiul, colindat şi urat după tradiţii străvechi. Festivalul de datini şi obiceiuri ”Tudor Pamfile”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Centrul Cultural "Dunărea de Jos" organizează şi în acest an Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile”, în zilele de 22-23 decembrie, gălăţenii fiind invitaţi să se bucure de tradiţii româneşti nealterate de trecerea timpului.

Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, festivalul reuneşte ansambluri folclorice din ţară şi din judeţul Galaţi şi îşi propune să păstreze vii în memoria gălăţenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă, cu Pluguşor, cu măşti, urşi şi capre, cu snoave, urături şi colinde de altădată.

Partenerul Consiliului Judeţean Galaţi şi al Centrului Cultural "Dunărea de Jos" în organizarea Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile" este, ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Evenimentul va debuta pe 22 decembrie, la ora 17,00, cu un spectacol de tradiţii şi obiceiuri de iarnă, susţinut de grupuri folclorice şi ansambluri din ţară, găzduit de Teatrul Dramatic "Fani Tradini", la care intrarea este liberă.

Un grup de 40 de botoşăneni din Copălău vor veni cu o suită de datini păstrate calde în vatra satului lor. De la Piatra Neamţ, ansamblul "Floricica de pe munte" de la Centrul Cultural va aduce folclor autentic din tot judeţul Neamţ. De la Suceava, vor descinde pe scena Dramaticului gălăţean Malanca (capra) şi ursul de la Stoiceşti, însoţiţi de o fanfară care să aducă ritmurile şi veselia moldovenilor în suflete. Datini şi obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă vor prezenta şi ansamblurile folclorice din Nereju (Vrancea), Mirosloveşti (Iaşi), dar şi Luncaviţa (Tulcea), de unde vor veni Moşoii, nişte mascaţi care alungă relele şi tot ce-i urât din viaţa celor pe care-i colindă.

Duminică, 23 decembrie, de la ora 12,00, festivalul va continua pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde va avea loc colindarea ierarhului locului, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a oficialităţilor, dar şi a gălăţenilor prezenţi la Sfânta Liturghie. Vor urca pe scenă ansambluri din judeţul Galaţi, de la Măstăcani, Vânători, Cuza Vodă, Brăhăşeşti, Bereşti, Schela şi Braniştea, dar şi un grup folcloric din Dăieni (Tulcea), condus de preotul satului.

Citit 4344 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.