Salonul anual UAP, o selecţie a selecţiilor

Salonul anual UAP, o selecţie a selecţiilor
Din nou, spaţiul expoziţional a fost neîncăpător - şi pentru lucrări, şi pentru public!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu mai puţin de 42 de plasticieni expun în cadrul expoziţiei gălăţene deschise la finele anului trecut la Muzeul de Artă vizuală, cu tot atâtea tendinţe diferite! Este ediţia a doua a Salonului anual al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România, dedicată memoriei plasticianului şi profesorului de artă plastică Vasile Neagu, stins recent din viaţă.

Expoziţia înseamnă o selecţie a selecţiilor căci, preciza preşedintele Filialei, plasticianul Sava David, este alcătuită din ceea ce au avut mai bun cele patru saloane, pe anotimpuri, ale anului trecut. „Vă las să vă bucuraţi de această diversitate de organizare cromatică plastică expoziţională”, a spus în deschidere directorul muzeului-gazdă, dr. Dan Basarab Nanu, felicitându-l pe curatorul expoziţiei, plasticianul Eduard Costandache, la vernisajul din decembrie. Curatorul l-a evocat pe profesorul său Vasile Neagu, „un artist sensibil, de atmosferă, cu foarte mult bun-simţ”, profesor al multora dintre artiştii prezenţi, din generaţii diferite. El a trecut în revistă, ca şi preşedintele David, şi premiile la nivel naţional şi internaţional cucerite de plasticienii filialei în 2018: Simona Pascale, Irina Drăguşin, Florian Doru Crihană, Gh. Miron, Sava David, Tudor Şerban, Denis Brânzei, Sterică Bădălan etc.

„De la an la an, recunoaşterea naţională este din ce în ce mai vizibilă”, a observat David. ​”Sunt reprezentate toate generaţiile de artişti, toate tehnicile şi genurile pe care aceştia le abordează în mod obişnuit şi de asemenea este etalată o amplă varietate stilistică”, a detaliat criticul de artă Mariana Cocoş, de la „realism descriptiv”, la „o zonă onirică, cu accente lirice”, sau zona “coloriştilor”, cu interesante compoziţii ce esenţializează motivele abordate, le reformulează”, Expoziţia „constituie o radiografie a creaţiei plastice gălăţene, punând în valoare potenţialul acestei comunităţi artistice.”

Citit 1104 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2019 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.