Expoziţie Monica Turcu

Expoziţie Monica Turcu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Deşi expoziţia plasticienei gălăţene Monica Turcu nu are titlu, de pe afişul acesteia aflăm că ne vom întâlni cu lucrări de pictură şi colaj. Cum artista ne-a obişnuit cu metaforele vizuale, un titlu generic ar fi redus de fapt oferta. Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, 16 ianuarie, de la ora 18,00, la Muzeul de Artă Vizuală.

Un om care se perfecţionează continuu, gălăţeanca a absolvit la Galaţi Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos", cu specializarea Pictură, dar a studiat apoi şi la Iaşi, obţinând licenţa în Arte Vizuale, la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design a Universităţii de Arte "George Enescu". Şi nu s-a oprit aici: a urmat şi un masterat în Pictură, la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, la clasa profesorului Petru Lucaci - artist premiat şi expus internaţional, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Monica Turcu a participat la expoziţii de grup în ţară şi străinătate. Dintre distincţiile primite, menţionăm doar Premiul I la Concursul Internaţional de Pictură "La belleza salvera il mondo", Verona, Premiul I la Concursul Internaţional de Pictură "Laudato sii… voci e armonie del cosmo", din acelaşi oraş italian, finalistă a Concursului Internaţional de Artă Contemporană Celeste Prize, Asab One, de la Milano, Titlul de Excelenţă în profesie, Festivalul Internaţional A.R.T.E. Iaşi (2018), Premiul I la Concursul Naţional de Pictură realizată ad-hoc, Câmpina, o nominalizare la Bienala "Saloanele Moldovei", Bacău, manifestare internaţională greu de accesat, Premiul "Nicolae Spirescu" pentru contribuţii deosebite aduse la dezvoltarea şi promovarea artelor plastice în oraşul Galaţi, oferit de revista "Dunărea de Jos" a Centrului Cultural.

Cunoscutul critic şi istoric de artă Luiza Barcan scria, printre altele, că artista "face introspecţie în trecutul personal, în biografie chiar, şi între experimentul pe care îl propune, alăturând în lucrările ei mai multe forme şi modalităţi de expresie, unele clasice, unele care sunt extrem de actuale şi de contemporane".

De remarcat şi osmoza plasticienei cu un alt domeniu artistic: a  semnat scenografia şi costumele pentru câteva spectacole pe scene gălăţene, precum "O scrisoare… pierdută", la  Teatrul Dramatic "Fani Tardini", sau "Privacy settings", pentru Independent Social Act Theatre.

Citit 2389 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.