Ziua Culturii Naţionale, în câteva manifestări gălăţene. Eminescu, omagiat în evenimente paralele

Ziua Culturii Naţionale, în câteva manifestări gălăţene. Eminescu, omagiat în evenimente paralele
Deschiderea de la Bibliotecă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lucrările la Parcul Eminescu au făcut ca tradiţionala întâlnire de deschidere de la statuia Poetului să aibă loc exclusiv printre cărţi. Dimineaţa, în sala numită chiar „Eminescu”, de la Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia", a început cu o alocuţiune a directorului instituţiei, Zamfir Ilie. A prins la public recitalul unor talente promiţătoare, copiii formaţi la Şcoala de Arte a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” de profesoara de canto Emilia Savu. Au susţinut un recital poetic poetul Gabriel Gherbăluţă şi criticul Adrian George Secară.

Un colegiu... eminescian

Memoria eminesciană a fost omagiată, fără falsitate şi emfază, începând cu dimineaţa zilei de 15 Ianuarie, şi în amfiteatrul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, într-un eveniment organizat de Colegiu, în colaborare cu Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România. Elevii şi profesorii spectatori nu au părăsit amfiteatrul plin, urmărind expuneri de istorie literară şi recitaluri poetice. Poetul Ion Zimbru a şi citit în felul său teatral remarcabil, dar a şi evocat clipele când, în acelaşi amfiteatru, poetul credincios Ioan Alexandru a străbătut distanţa de la intrare şi până la scenă în genunchi. Poeta Ruxandra Anton a uimit asistenţa cu un poem pe care îl bănuiam frapant pentru tânăra generaţie a slovelor clasice încă: o poezie în vers alb, sinceră, puternică. Am descoperit însă apoi în recitalul bogat al unor elevi fermecători, mulţi deja deprinşi cu tehnici actoriceşti de valoare, şi multe poeme în vers alb. Unii dintre elevi au compus versuri, alţii au interpretat din Eminescu. Iar corul colegiului s-a remarcat şi acum cu emoţionante pagini muzicale pe versurile lui Eminescu. Partea „de catedră”, expunerea prof. univ. dr. Dumitru Tiutiuca, critic şi istoric literar, despre care, prezentându-l, preşedintele filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Corneliu Antoniu, spunea că este unul dintre cei mai importanţi eminescologi români, a fost prietenoasă. Cu emoţie, directorul adjunct al colegiului, Onuţ Atanasiu a contribuit la momentele de evocare eminesciană. „Regizor” al evenimentului, profesoara Gabriela Ciubotaru remarca faptul că Eminescu a folosit în operele sale peste 3.000 de cuvinte latine.    

Iubitorii de Eminescu, la librărie

În aceeaşi seară, la Librăria „Alexandria” – Casa Serfioti, o întâlnire cu iubitorii de Eminescu a fost organizată de filiala USR şi conducerea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”. O întrunire intimă, unde, printre alţi vorbitori, profesorul Tiutiuca, ani de zile conducător al unui cenaclu al Universităţii „Dunărea de Jos” în care au fost invitate nume mari ale literaturii şi criticii româneşti, a propus reînfiinţarea, aici, a unui astfel de spaţiu cultural primitor.

Poetul naţional a urcat pe scenă

Actorul Stelian Preda, care a avut şansa să joace, încă din anii ´50, şi pentru multă vreme, rolul lui Eminescu, alături de neuitatul actor Ştefan Ciubotăraşu, cel mai potrivit distribuit şi în film în rolul lui Creangă, a emoţionat sala, plină, a teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în seara de 15 Ianuarie. Mangerul Bibliotevii „V. A. Urechia”, prof. dr. Zamfir Ilie, l-a evocat pe Eminescu în alocuţiunea sa. Interesant, colecţionarul, jurnalistul şi scriitorul Cezar Amariei a adus o ofrandă palpabilă publicului: rândurile scrise chiar de Eminescu, în „Timpul”, despre oraşul Galaţi! Spectacolul liric susţinut de actorul Stelian Preda, multă vreme director al teatrelor din Bacău şi Botoşani (chiar Teatrul „Mihai Eminescu”!), acum aşezat în oraşul nostru, a însemnat combinarea textelor din două spectacole în care a jucat, scrise de cunoscutul dramaturg Mircea Ştefanescu – piesa cu cariera cea mai longevivă în care actorul a jucat, identificându-se cu Poetul – acum, pe scenă, avea la un moment dat ochii în lacrimi! – şi cea a dramaturgului George Chirilă, presărate cu fragmente potrivite din lirica eminesciană.

În foto 1, deschiderea de la Bibliotecă; foto 2, Ion Zimbru, în amfiteatrul Colegiului "Alecsandri"; foto 3, actorul Stelian Stancu, alias Eminescu, pe scena Dramaticului; foto 4-6, actorul Stelian Preda în repetiţii în rolul Eminescu

Citit 1016 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.